21 nap alatt egy új szokás

21 nap. Mennyi minden belefér! Mondják, hogy egy új szokás elsajátítása is. Mi a te tapasztalatod? Ha valaha akartál már ennek a bűvös számnak az ismeretében új szokást kialakítani és ahelyett, hogy örömmel ünnepelhetted volna magad három hét után, már a 10. nap frusztrált és szomorú lettél, akkor ez az írás neked szól!

Ebben a sorozatban számba veszünk néhány okot, amely a sikertelen tapasztalatok mögött állhat és megnézzük azt is, hogy mi lehet a megoldás, hogy legközelebb sikerrel járj.
Az egyik leggyakoribb ok, amely áttörhetetlennek tűnő akadályt képez előttünk, az az, hogy túlságosan összetett az a cél, amit el akarunk érni. 21 nap elég lehet ahhoz, hogy új szokást alakíts ki, de csak akkor, ha az az új szokás nem túl bonyolult.

Például:
• minden nap ugyanabban az időben felkelek vagy lefekszem
• egészséges reggelivel kezdem a napot, vagy valami hasonló elemet felveszek a napirendembe
• az álom-életmódom kialakítását segítő, legfeljebb 10 perces plusz elfoglaltságot jelentő napi rutint alakítok ki
• valamely monoton rutin-tevékenységem mellett elkezdek egy hasznos tevékenységet is (pl. az autóban munkába menet előadásokat hallgatok)

Arról, hogy „új házat építek”, vagy „nagy családom lesz”, vagy „átadom a tudásomat másoknak”, hamar eldönthető, hogy a közepesnél bonyolultabb célok. Azonban előfordul, hogy egy látszólag egyszerű szokás is összetettebb annál, minthogy 21 nap alatt megváltoztatható legyen.

oavbck02

Frusztráció a próbálkozás végén? Mikor alakul így?

Például azt szeretnéd, hogy minden nap időben lefeküdj és még azt is meghatározod, hogy ez hány órát jelent. Tudod, hogy ezt azért szeretnéd, mert ahhoz, hogy másnap aktívan és kreatívan tudj dolgozni, ahhoz erre szükséged van és ez biztosítja, hogy hosszútávon is sikeres légy. Látod magad előtt azt is, hogy milyen jó érzéseket okoz majd, amikor már mindezt elérted.
Megvan tehát a pontosan körülírt új szokás, a mögöttes cél és az érzés is. Mégis, már a 3. napon felrúgod a saját magaddal kötött megállapodásodat.
„Egy nap még nem a világ, ez is a tanulási folyamat része” – gondolod nagyon helyesen, de amikor két hét alatt alig néhányszor teljesítetted a kitűzött célt, akarat-gyengének, bénának, vagy selejtnek gondolod magad és inkább feladod az egészet. Az eredmény tehát sokkal rosszabb, mintha neki sem álltál volna.

blame

Mi történt?

Nagy valószínűséggel olyan helyzeteket hozott eléd az élet, amelyben az új szokásaid vágya mögött meghúzódó új értékrend vetekszik benned a régi értékrendeddel és az utóbbi győzött. És mindennek még csak a tudatában sem vagy. No itt van a kutya elásva. Abban a pillanatban, hogy tudatosítod, hogy te most nem egyszerűen csak egy új szokást szeretnél, hanem egy új értékrend szerint szeretnéd azt, egy fontos akadály elgördül az utadból.

Na de hogyan lehet ezt észrevenni és tudatosítani?

Olyankor, amikor sikertelen voltál egy új szokás kialakításában, ahelyett, hogy elkezdenéd magadat ostorozni, keresd meg mindazt az erőforrást, ami már most is megvan neked ahhoz, hogy a nehéz helyzeteken sikerrel túllépj. Vizsgáld meg, hogy azokon a napokon, amikor – jelen példa szerint – időben lefeküdtél, mi volt az a te viselkedésedben, amely ehhez hozzásegített.

• Hogyan motiváltad magad?
• Hogyan alakítottad a körülményeket, hogy ezt a célodat segítsék?
• Kinek a támogatását kérted, vagy vetted igénybe, hogy elérd a célodat?
• Mi volt még, amit másképp csináltál, mint korábban?
• Milyen gondolataid erősítetted és melyeket hessegetted el?
• Milyen régi beidegződésedet győzted le annak érdekében, hogy az új vegye át a helyét?
• Stb.

ok
A sikereid mögött éppúgy te vagy, mint a pillanatnyi sikertelenségeid mögött. Irányítsd a figyelmedet az előbbire az utóbbi helyett! Tudom, hogy ez nem mindig könnyű, de azt is, hogy meg lehet csinálni!

Ha egyedül nem megy, akkor keress meg. Akár már egy coaching beszélgetés is segíthet irányba állítani, egy 5 alkalmas folyamat alatt pedig sok-sok új szokást is sikerrel felvehetsz.

Te mindig is csak közepes bonyolultságú szokásokat akartál kialakítani, mégsem sikerült minden 21 napos próbálkozásod annak érdekében, hogy valami újat hozz a saját életedbe?
Nézz be hozzánk holnap is és egy újabb okot és megoldást bontunk ki. Olvasd végig a sorozatot és biztosan te is megtalálod azt, ahol változtatnod érdemes, hogy legközelebb sikerrel járj. Keresd a 21 nap címkét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.