Allan Pease – Testbeszéd

Bár egyre több ilyen témájú kiadvány létezik, mégis ez számít a szakirodalom klasszikusának. A testbeszéd megfigyelése nagyon hasznos tud lenni, azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy ahány elmélet, annyi féle adat létezik: egyes tudósok 60, míg mások 93%-ot tulajdonítanak a testbeszédnek. Egy biztos, a nonverbális jeleket pontosan megmérni senki sem tudja, ugyanis a gesztusok mennyisége, és minősége nagyban függ a vizsgált alanyok műveltségi szintjétől, a kultúrától, amelyben felnőttek, az életkoruktól, társadalmi beosztásuktól és az adott szituációtól is.

A könyv részletesen végighalad a testrészeinken, és mindenféle álló, ülő testhelyzetben felvett gesztust kielemez. Már az előszó figyelmeztet, hogy bár a példák többsége értékesítési szituációt hoz, a magánéletben és egyéb irodai közegben is nagyon helytállóak a megfigyelések. Ami kifejezetten tetszett, hogy lerántja a leplet a testbeszéd túlértékeléséről is.

A testbeszéddel kapcsolatban ugyanis sokan úgy vélekednek, mint az amatőr álomfejtők, akik minden szimbólumhoz ugyanazt a fogalmat társítják: azaz egy amatőr testbeszéd olvasó könnyen eshet abba hibába, hogy ha valaki így vagy úgy teszi a kezét, az csak egyféleképpen értelmezhető. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a testbeszéd ennél jóval bonyolultabb, sokszor mikro jelek és gesztuscsoportok összességét kell figyelnünk ahhoz, hogy (nagy valószínűséggel) helyes következtetéseket vonjunk le egy egyén viselkedéséről, és nem az egyén jelleméről.

Az értelmezést, és általában a megfigyelést nehezíti, hogy minél műveltebb valaki annál biztosabb, hogy inkább verbális eszközökkel fejezi ki magát, és jóval kevesebb gesztust használ, a profi szélhámosok pedig szándákosan olyan testjeleket használnak, melyek bizalmat ébresztenek.

Egyvalami biztos, a testbeszédünk elárul bennünket, és ha ennek tudatában vagyunk, jobban megérthetjük embertársaink reakcióit a viselkedésünkre, illetve kis odafigyeléssel felfedezhetjük azokat a jeleket is, amelyek alapján igazolni tudjuk első “megérzésünket” ha valaki szimpatikus, vagy éppen ellenszenves.

Olvasd el, ha úgy érzed gyakran esel áldozatul mások hazugságainak, ha sokszor nem érted miért támadnak szimpatikus emberek kapcsán negatív érzéseid, értékesítéssel, vagy egyéb olyan munkakörben dolgozol, ahol fontos együttműködésre bírnod az ügyfelet, vagy a kollégáidat.

Ha kifejezetten a munkahelyi szituációkra vonatkoztatható testbeszéd érdekel, Allan és Barbara Pease Testbeszéd a munkahelyen könyve a neked való. A két könyv között vannak tartalmi átfedések, azonban a példák jóval részletesebbek. A könyv végigveszi a legfontosabb munkahelyi szituációkat az állásinterjútól kezdve a telefonkonferenciákon, bértárgyaláson át a nemzetközi közegben történő tárgyalásig. Ugyancsak a könyv mellett szól, hogy vannak kifejezetten nőknek és férfiaknak szóló tippek is, melyek a kerülendő vagy éppen a követendő gesztusok, viseletek. Gyorsan olvasható, szemléletes, tele van gyakorlati példákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.