Itt a titok, mi kell a céljaid megvalósításához

A célok megvalósításához nemcsak türelem és elszántság kell, hanem terv is - borongós napokra és kudarc esetére is.

Mindenkinek vannak olyan pillanatai, amikor tetterősnek érzi magát, tele van pozitív életérzéssel, hisz magában, a céljaiban, a belső hang azt suttogja "menni fog"!

Valószínűleg ez a legideálisabb pillanat arra, hogy nagy, színes-szagos álmokat dédelgessünk, tervezgessünk, talán még le is írjuk, mit szeretnénk, aztán elég egy bal-lábbal kelős nap, és a lelkesedésünket, mintha elfújták volna. Már jönnek a kifogások, a "nincs is kedvem hozzá" rigmusok, a "felejtsük el, hülye ötlet volt" lebeszélés.

Hányszor megesett ez velem is!

Utáltam magam miatta. Aztán - mint minden más változás az életemben- egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy ez mától másként lesz!

Az én kis tervem az volt, hogy tréninget fogok tartani a cégnél, ahol dolgozom. Ez több szempontból sem volt egyszerű cél, mivel új voltam a cégnél és alig ismertem valakit, a tréning teamből sem voltak kapcsolataim, és mivel teljesen más területen dolgoztam, számíthattam arra, hogy néznek majd rám furán "ez meg mit akar itt". Kitaláltam a témát, kapcsolatokat építettem, egyeztettem a főnökömmel, a tréning csapat vezetőjével, és a HR osztállyal, fél évig csiszolgattam az anyagon, mire elfogadták és megvalósult, amit elterveztem: egy éven át rendszeresen tartottam 3.5 órás tréningeket. Végül úgy mentem el szülni, hogy a tréning csapat nemcsak átvette tőlem a tréninget, de kötelezővé is tették minden új belépőnek.

Mindezt nem azért írtam le, hogy fényezzem magam, hanem azért, hogy lásd, olykor egy merész, és meglehetősen kilátástalannak tartott ötlet is megvalósítható - nem kell szuper képességűnek, vagy lótusz-faktusznak lenni hozzá.

A siker kulcsa két tényezős volt. Az egyik az, hogy csináltam magamnak tervet. 

Elkezdtem azon gondolkozni, miért torpanok meg, mi akadályoz - a félelmeim, a kishitűségem, a lustaságom? Mind benne volt, de rájöttem, ezek abból fakadtak főleg, hogy nem gondoltam át pontosan, mit és HOGYAN akarok. Ötletelésben elhiheted nekem, nagyon profi vagyok (mint mindenki más 😉 ), és ezt a képességemet most nem arra összpontosítottam, hogy "mi leszek, ha nagy leszek", hanem arra, HOGYAN fogom azt elérni, hogy ne menjen el a kedvem az első kudarc után, illetve mit fogok csinálni, ha az "A" lépésnél kudarcot vallok, mi lesz helyette a "B" lépés stb.

Így született meg az a céltervező, amit a cikk végén letölthetsz Te is. 🙂

A másik siker tényezőre, bevallom, nincs igazi kézzel fogható recept. Eleinte én sem értettem hogy sikerült viszonylag erőlködés nélkül végigvinnem az egészet. A  szupervíziós folyamatban a társaim világítottak rá, hogy olyat csináltam, amire igény volt, amit mások is hasznosnak tartottak. És egyből megértettem, hogy miért nyíltak meg előttem a kapuk olyan könnyen és viszonylag gyorsan:  a cégnél egy valós problémára adtam megoldást, amivel mindenki tisztában volt, de nem volt eszközük, kapacitásuk arra, hogy megoldást keressenek rá. És akkor jöttem én. ...  Vehetjük ezt, ha úgy tetszik mázli-faktornak is, de ez sem igaz. Seth Godin Vágj bele! című könyve adta az ihletet. Ő az életet egy nagy berregő dobozhoz hasonlította, amit folyamatosan tanulmányozni, nyomkodni kell. Számtalan sikeres kutatóról, színészről írt, akiket kiemelkedő sikereikről ismerünk, de azt nem tudjuk róluk, előtte hányszor vallottak kudarcot. És itt van a kutya elásva.

Ne hogy azt hidd, hogy nekem csak jó ötleteim vannak és mindig minden sikerül. Unalmas és jóval hosszabb lenne felsorolni, hány tervem került a süllyesztőbe, de nem is ez a lényeg. Próbálkozni kell! 

És amikor sikerül végre valami, na arról jó érzés mesélni, és büszkének lenni rá. 🙂

Te is képes vagy rá!

Most az a tervem, hogy Neked is segítek a céljaid megvalósításában azzal, hogy közzé teszem azt a céltervezőt, amit én is vezettem magamnak, amikor azt a bizonyos tréninget véghez vittem. 

Írd meg hozzászólásban, vagy levélben, hasznosnak találtad-e a cikket, és a céltervezőt, oszd meg sikerélményed, vagy kudarcod, amiből úgy gondolod más is tanulhat. 🙂

CÉL-TERVEZŐ

Váltsd valóra álmaidat!

2 thoughts on “Itt a titok, mi kell a céljaid megvalósításához

    • palffym_78 says:

      Kedve Árpád! Ne haragudj, hogy csak most reagálok, nem láttam a kommented. Ha a noipalya.hu főoldalról próbáltad letölteni, és csak egy fehér oldalt látsz, akkor az url sávban, ahol látod, hogy https://www.dropbox…… nyomj még egy entert, de küldöm Neked külön emailben is. Még egyszer ezer bocsánat a lassú reakcióért! Legyen nagyon szép napod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.