COACHING

Mit jelent a coaching?

„A coaching egy személyre szabott módszer, amelynek a lényege, hogy a saját erőforrásaira támaszkodva támogatja az ügyfelet a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítik. A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent.” (Forrás: wikipedia)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Számos definíció hangsúlyozza, hogy a coaching elsődleges célja NEM a tanácsadás, de ez nem jelenti azt, hogy a coaching folyamat során egyáltalán nem hangozhat el konkrét tanács, nem kaphatsz javaslatokat arra nézve, hogyan lépj tovább. Összességében a coachról mégsem lehet azt mondani, hogy amolyan megmondó-ember, aki folyamatosan utasításokat ad, mit kell tenned. A coach sokkal inkább tükröt tart, kérdez, összefüggésekre világít rá, ha szükséges bevet olyan eszközöket (például önismereti, vagy kommunikációs gyakorlatokat), melyek a probléma megoldásában segítenek Neked, azonban a fő döntéshozó és az aktív cselekvő továbbra is Te maradsz.

 

Hogyan zajlik a coaching folyamat?

Coachtól függően az első coaching alkalmat megelőzheti egy ingyenes ismerkedős 30 perces beszélgetés, mely során megbizonyosodhatsz arról, hogy az illető coach szimpatikus-e neked, szeretnéd-e magad rábízni a folyamat során. A kölcsönös bizalom nélkülözhetetlen feltétele a sikeres folyamatnak.

Miután feltérképeztétek azt a területet, amelyben leginkább fejlődni szeretnél, a coach személyre szabott „edzési” tervet állít neked össze. Egy célra fókuszáló coaching folyamat általában minimum három alkalom, de inkább több, hogy valóban eredményes legyen.
A folyamat hossza rajtad is múlik. 🙂

Egy alkalom minimum 1 óra, de jellemzően inkább 1,5-2 óra hosszú.
Szintén megállapodás függvénye, hogy hetente, kéthetente, vagy havonta kerülnek sorra ezek az alkalmak.

 

Jó, ha tudod...

A coach NEM pszichológus, NEM terapeuta, NEM tanácsadó, NEM tanár, NEM teológus!
Miért fontos ezt tudatosítani? Hogy tisztában légy azzal, mit várhatsz el a szolgáltatás során. A coach olyanokkal tud csak hatékonyan dolgozni, akik (már) nem rendelkeznek olyan múltban gyökerező blokkokkal, melyek akadályozói lehetnek a fejlődésüknek, ezért elég „csak” a jelenre és a jövőre fókuszálni. A coach adhat tanácsot, végigvezethet gyakorlatias módszereken, azonban mindezek csak kiegészítő eszközök a coach kezében, a fő fókusz az ügyfél aktivitásán (és aktivizálásán) van.

 

Kiknek ajánlott?

Fontos, hogy elkötelezett legyél a saját fejlődésed iránt. Minden változásra igaz, a coachingra azonban hatványozottan, hogy ha nem veszel részt aktívan a saját problémád megoldásában, a legjobb szakember sem tud veled csodát tenni, és kívülről megváltoztatni az életed.

A coach sem fogja helyetted megoldani a problémád.

 

Coaching Szolgáltatások a Női Pálya oldalán

 

Általános coaching - Pozsgai Anita, Széles Anikó

A fentebb leírtak megfelelnek az általános coaching kritériumainak. 

Keresztyén coaching - Széles Anikó

Miben más a keresztyén coaching az általános coachinghoz képest?

Ha vallásos vagy, éppolyan problémák foglalkoztathatnak, mint bárki mást: ki is vagy valójában, mi az életfeladatod, miért nincs önbizalmad, hogyan oldd meg a párkapcsolati problémáidat. A vallás kapcsán pedig számos kulcskérdés felmerülhet – például miként irányíthatjuk úgy az életünket, hogy megfeleljünk a kor kihívásainak és ragaszkodjunk a bibliai értékekhez is, melyek kiveszőben vannak?
A keresztyén coach nem teológus (bár vannak olyan teológusok, akik szintén rendelkeznek coach képesítéssel is!), azaz nem hitviták levezénylésére hivatott, hanem mivel maga is vallásos, érzékenyebben tud reagálni ezekre a hitélettel is összefüggő egzisztenciális kérdésekre.

* A keresztyén kifejezés egészen a 18. századig magában foglalta éppúgy a katolikusokat, mint a reformáció híveit, azóta azonban ma már inkább csak a reformátusok és az evangélikusok használják ezt a kifejezést.  

 A keresztyén coach csak vallásos ügyfelekkel foglalkozik?

Természetesen nem, és nem is célja, hogy bárkit is megtérítsen. Ha nem vagy vallásos, nem kizáró ok, hogy keresztény coach-csal dolgozz együtt, ez esetben vallási vonatkozások fel sem merülnek a megbeszéléseiteken. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy a coach vallásos-e vagy sem, szaktudását ugyanolyan intézményben szerezte, mint nem vallásos társai.
Az, hogy maga a coach keresztyén, sokkal inkább egyfajta életszemléletet jelent, és azt, hogy az értékrendjére befolyással bír a vallása, fontosak számára a Biblia által közvetített értékek, ez azonban nem hatalmazza fel arra, hogy mások értékrendjét felülbírálja, netán kritizálja. 

Coaching

Miben különbözik a life coaching és a business coaching?

A life coaching elsősorban a magánéletben előforduló kihívásokkal foglalkozik, legyen szó életvezetésről, időgazdálkodásról, célok megvalósításáról, önbizalomról stb. A munkahelyi problémák is lehetnek a life coaching fókuszában, azonban itt főleg az egyén munkával kapcsolatos egyéni küzdelmek kerülnek előtérbe (például munka és magánélet összeegyeztetése, munkahelyi konfliktusok, önfelvállalás a munkahelyen, kiégés stb.).

A business coaching főleg vezető beosztású embereknek szól, hogyan

  • fejlesszék beosztottjaikat,
  • kezeljenek krízishelyzeteket,
  • növeljék hatékonyságukat,
  • delegáljanak, döntéshozási dilemmákban nyújt nekik segítséget stb.

Mindkét terület témája lehet a stressz kezelése, az asszertivitás, vagy a motiváció kérdésköre – az egyéntől is függ, hogy ezek a jelenségek a magánéletben vagy inkább a munkahelyen jelentkeznek elsősorban megoldandó feladatként. Összességében elmondható, hogy mindkét módszer a coachee (ejtsd: kócsí, értsd: ügyfél) erőforrásaiból indul ki, erősségeire építkezik és a cél az eredményesség növelése, akár magánéletről, akár munkahelyről legyen szó.

A coaching arra koncentrál, hogy világossá váljon hol tart épp az ügyfél, és mit akar tenni annak érdekében, hogy elérje céljait.

TALÁLD MEG A HOZZÁD ILLŐ COACH-OT!