Döntésképtelenség – Állandóság a változásban

Az örökös elégedetlenség korát éljük. Az újabbnál újabb elektronikai kütyük, a rohamos technikai fejlődés termékei, a reklámok, média, mind-mind azt sugallják, hogy folyamatosan van újabb, jobb, szebb. A folyamatos változáshoz pedig természetes módon alkalmazkodunk, ezáltal igyekszünk lépést tartani, „képben”, „uptodate”-ek lenni.

A változás azonban rányomja a bélyegét az emberi kapcsolatokra is. Ez a cikk viszont most nem az ezredik „elromlott a világ, eldobhatóvá váltunk, nincs morális értékrend”- témáról fog szólni, hanem inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy átalakulóban vannak a kapcsolatok, a korábbi elvek nem úgy működnek, hiába siránkozunk, hogy ma már nem úgy van, mint régen. A rendszerek átalakulása közötti időszak az ún. anomália időszaka, amikor a régi elvek csődöt mondanak, és még nem alakultak ki az új rendszer keretei.

De vajon mit tehetünk most? Hogyan tudunk mégis elköteleződni egy dinamikusan változó világban?

Mindenki hoz egy belső értékrendet otthonról, amit gyerekkorában szüleitől, illetve a számára fontos személyektől elsajátított. Lesznek később saját tapasztalatai is, ahol meglátja, hogy mely elvek működnek nála, és mely elveken érzi, hogy változtatásra szorulnak. Ezek alapján fontos, hogy egy szilárd saját belső értékrendet alakítson ki ezek ötvözéséből. Ha pedig megismerkedik valakivel, ezeket az értékrendeket ütköztetik, és a pár létrehozza a saját, párkapcsolatukban érvényes morális alapokat. Ezáltal lesznek olyan párok, ahol a szigorúan monogám tradíciók, lesznek akiknél megengedőbb szabályok, vagy akár nyitott kapcsolathoz hasonló elvek működnek. Nagyon fontos, hogy megítélés szempontjából nem a szabályok milyensége mérvadó, hanem a döntések konstruktivitása, azaz, hogy a pár nyílt kommunikációval, közös megegyezéssel alkotta meg a saját szabályrendszerét. Fontos, hogy a rendszer rugalmas legyen, alkalmazkodjon a változásokhoz, azonban a változás az egyetértés keretein belül történjen.

Azt mondják, ha rendet akarsz tenni a külvilágban, akkor először saját magadban tégy rendet, így tudod létrehozni a káoszban az egységet 🙂

Tusori Eszter

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.