Egó-védelemből ötös… – avagy miért nem merjük levetni álarcunkat?

Büszkeség, tartás, önbecsülés… Nagy szavak, amelyekkel gyakran dobálózunk párkapcsolataink esetében is.

„Soha nem fogok megalázkodni senki kedvéért.”
„Legalább a büszkeségem megmaradt.”
„Egy nőnek/férfinak legyen tartása.”

Ugye ismerősek ezek a mondatok? Vigasztalóan mondogatjuk magunknak egy csalódás, kudarc után, de valójában kit is nyugtatnak ezek a mondatok?

Individualista nyugati társadalomban élünk, ahol mindenhonnan azt halljuk, hogy önmegvalósítás, önérvényesítés, önmagunk fontossága, önszeretet, és még sorolhatnánk. Ezekkel nem is lenne baj, azonban, ha a mérleg nyelve önmagunk felé billen, akkor láthatjuk a XXI. század gyakori problémáját: egyre nehezebben alakítunk ki tartós kapcsolatokat, ezek a kapcsolatok meglehetősen gyakran cserélődnek, a bizalom egyre nehezebben alakul ki, és egyre könnyebben sérül.

Önmagunkra koncentrálunk a párkapcsolatokban is, szinte végig sem gondoljuk, mennyire paradox ez a helyzet… Hogyan élhetek párkapcsolatban, ha csak arra koncentrálok, hogy önmagamnak legyen jó? Csodálkozunk, hogy nem tudunk kapcsolatban élni, mikor az a legfontosabb, hogy mindenféle taktikát, trükköt bevessek a másikkal szemben, hogy én kerüljek ki győztesen, sérülésmentesen?

Álarcokat hordunk, amiket nem merünk levetni, hiszen akkor a másik meg tud sebezni. Csak felületesen merünk belemenni egy kapcsolatba, mondván, már annyiszor megbántottak, hogy most már nem engedem meg senkinek, hogy sérülést okozzon. Hordozzuk a régi kapcsolatok sérüléseit, és gyakran azon állunk bosszút, aki éppen véletlenül utunkba kerül…

Manapság a kapcsolatok gyakran hasonlítanak instant játszmákhoz, melyek során próbáljuk pajzsunkkal védelmezni egónkat, miközben arra koncentrálunk, hogy csatát nyerjünk a másikkal szemben. Felmerül a kérdés: hogyan lehet akkor a párkapcsolat szövetség, ha ellenfelek állnak a két oldalon?

Sokszor az igazi bátorság és erő nem abban rejlik, hogy pajzzsal és álarccal közelítek a másik felé, hanem sokkal inkább képes vagyok megmutatni a gyenge pontjaimat is.

Designed by Freepik

Lehet, hogy sérülünk, azonban bármilyen nehéz is, sokszor meg kell kockáztatnunk a csalódás veszélyét, hogy őszintén és nyíltan kezdjünk egy kapcsolatba. A szövetség abban rejlik, hogy ismerem önmagam és a másikat is, bízunk egymásban, illetve a kapcsolat erejében. Ehhez azonban le kell vetnünk páncél öltözetünket, félre kell tennünk egónk védelmét. Lehet, hogy nagyon sok csalódás árán jutunk el idáig, azonban érdemes végig gondolnunk, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk: ha megtartom a páncélt, nem sérülök ugyan, győzelmet aratok a másik felett, azonban boldog leszek-e a győzelmem magányában? Vagy pedig vállalom a kockázatot, és megadom egy kiegyensúlyozott párkapcsolat esélyét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.