Feldmár András – Most vagy soha

feldmar
Forrás: Libri

Bevallom, ezt a könyvet a címe miatt vásároltam meg – úgy éreztem az én életemben is eljött ez a bizonyos “most vagy soha” életérzés, és kiváncsi voltam, vajon mit kapok Feldmártól.

Nem könnyű olvasmány, bevallom, néha azt gondoltam, ez a pasi nem normális, de képtelen voltam letenni a könyvet, folyton gondolkodóba estem és jutottam ilyen vagy olyan következtetésekre. Ez olyan olvasmány, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, garantáltan megmozgatja az agytekervényeidet.

A könyv mottója Hillél rabbitól származik:
1. Ha én nem állok ki magamért, ki fog kiállni értem?
2. Ha csak magamért fáradozok és állok ki, mit érek én?
3. És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor?

Az első részben pontról pontra ki is fejti a szerző, hogy melyik miért fontos, és pontosan mit is kell/érdemes érteni alattuk. (Merthogy korántsem annyira egyértelmű, elég csak arra dilemmára gondolni, hogy mikor is válunk önzővé…)
Nekem kifejezetten tetszettek azok a részek, amelyek egy-egy “megmondós” rész után párbeszéd formájában is kifejtik, hogy pontosan mit is ért egy-egy gondolatmenet alatt, hogy egyes, ellentmondásosnak tűnő kijelentések miért férnek meg egymás mellett, – azaz az egészet kicsit emberközelibbé hozza, teret ad a kételkedésnek, mintha a saját kérdéseim köszöntek volna vissza.

Szó esik még az idő bonyolultságáról, a sürgetésről, sürgetettségről – és ennek “mellékhatásairól” a gyereknevelésben, hogy mit is jelent pontosan a hisztéria, mik a hatalmi játszmák, és mi köze egymáshoz a sorsnak, a végzetnek és az akaratnak. Ez utóbbi különösen izgalmas téma, hisz számtalanszor találkozunk azzal a szituációval, amikor valamit akarunk, de mégsem úgy cselekszünk… És persze még sok minden másról is, melyek nem kevésbé fontosak – az én olvasmányélményemben ezek voltak a legelgondolkodtatóbbak.

A könyv utolsó sorait bevéstem magamnak, bár nem esszenciája az egésznek, de remek útravaló:

“Tehát nem szabad megengedni a félelemnek, hogy beleszóljon az elhatározásaidba. Ha azt érzed, félsz, azt kell mondanod, hogy azért is megcsinálod. Minél gyakrabban teszi az ember, amit akar, attól függetlenül, hogy mit érzed, annál bátrabb lesz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.