FESTÉSTERÁPIA

Mi a Collot-féle Fény-Szín-Sötétség orvosi festésterápia lényege?

A módszert Liane Collot d’ Herbois dolgozta ki, tovább fejlesztve a goethei színtant, a steineri antropozófiai* emberismeretre alapozva a Dr. Ita Wegmannal történő munka eredményeképpen.
A steineri emberkép szerint az ember testből, szellemből és lélekből áll, ezek egymásra hatással vannak. A gondolatnak teremtő ereje van, mely képes megbetegíteni, vagy gyógyítani a testet, a lélek állapota szintén kihat a fizikai testre és ugyanez igaz a fordítottjára is. A festésterápia lényege, hogy nemcsak lelki, hanem fizikai szinten is hat. A fény-sötétség, valamint a színek használatával nemcsak láthatóvá válnak a betegségekhez vezető tendenciák, és a betegségek, hanem lelki és testi szinten is feloldhatóak. A módszernek orvosilag is bizonyítható jótékony hatása van, az antropozófus gyógyászat** elismert módszere.

*Az antropozófia lényege, hogy a megismerés úgy tehető teljessé, ha a tudomány mellett elfogadjuk a gondolat teremtő erejét, a szellem és a lélek megismerést befolyásoló hatását.
** Az antropozófus gyógyászatról bővebben itt olvashatsz: http://www.antromedicart.hu/

 

Hogyan zajlik egy terápiás folyamat?

A terápia első lépéseként megbeszélitek a terapeutával, hogy milyen lelki problémával, esetleg konkrét betegség kezelésében kéred a segítségét. Sok esetben a probléma legmélyebben gyökerező okára a beszélgetés során nem is derül fény, hanem csak később, a folyamat során.
Bevezetésként hallasz majd egy rövid összefoglalót a színekről, fényről, sötétségről, ezeknek hatásairól. Ezt követően 6 szabad munka (úgynevezett diagnosztikus kép) készül el: három szénrajz, majd három színes kép, akvarellfestékkel. Ezek a képek tovább segítenek a probléma analízisében, melyek támpontok lesznek az egyéni terápiás módszer meghatározásában, de már ebben a szakaszban is történhetnek változások. Ezt követi maga terápiás folyamat, melyet a terapeuta irányít személyre szabott gyakorlatokkal.

A teljes folyamat általában 16 alkalom, egy foglalkozás hossza 45-60 perc. A gyerekeknél 13 alkalom javasolt, esetükben egy foglalkozás 30-40 perc hosszú. (A folyamat hossza az egyéntől és a megoldandó problémától függően eltérő lehet.)

 

Kell-e bármilyen művészeti előképzettség, hogy a terápia sikeres legyen?

Nem szükséges, festeni sem kell tudnod. 🙂
A lényeg nem az elkészült képen van, hanem a festésen magán, azaz a kép kialakulásának folyamatán.

  

A terápia helyettesíti az orvosi kezelést?

Fontos tudnod, hogy a festésterápia kiegészítő terápiának minősül!
Ez azt jelenti, hogy a gyógyulás folyamatából az orvosi kezelés nem hagyható ki, viszont a festésterápiának köszönhetően felgyorsítható az. Mivel a betegség lelki okát is feloldja a módszer, hosszú távon a betegség újbóli kialakulása akadályozható meg, illetve betegségek megelőzésében is segíthet.

 

 A csoportos foglalkozások miről szólnak?

Ezeknek az alkalmaknak a lényege, hogy bensőséges és jó hangulatú csoportmunka keretében, a képzőművészeti terápia eszközeivel és a színek segítségével megtapasztalod, feltárod és gyakorolod átlépni saját határaidat. Ennek hatására lelkedben új minőségek születnek mind a képességek, mind az érzések terén. Mindezeket megtapasztalva, majd átültetve a mindennapi életbe – munkába, kapcsolatokba – jó irányba változtatod meg, fejleszted mind a saját, mind pedig környezeted életminőségét.

Egy-egy ilyen csoportos alkalom során is fejlődik az objektív rátekintő képességünk önmagunkra és másokra. Azon túl, hogy felismerjük a változás szükségességét, és azt hogy, miben kell változnunk, képesek leszünk arra is, hogy ez a változás megtörténjen mind az érzésben, mind pedig az akaratban is, hiszen fejben hiába tudjuk, hogy változtatni kell, ha nem tudjuk megvalósítani.

A változás akadályai sokszor a félelmek, érzelmi blokkok. A művészetterápiás gyakorlatok segítenek ezek oldásában, elengedésében. A születő új minőségek megtapasztalása védett környezetben, támogató légkörben zajlik, hogy majd az új képességekkel a mindennapjainkban is tudj élni.

A tapasztalatok alapján a festés mindenki számára örömet, sikerélményt jelent annak is, aki korábban sohasem dolgozott színekkel, vagy azt élte meg, hogy nem tud rajzolni.

Festésterápia

Mire jó a festésterápia?

A teljesség igénye nélkül:

Lelki eredetű panaszok esetén, mint például: depresszió, stressz, szorongás, pánikbetegség, álmatlanság, krónikus fáradtság, bizonytalanság, döntésképtelenség esetén, változások küszöbén, a jövőtől való félelem, szorongás leküzdésében, önbecsülés- és önbizalom erősítésében.

Krónikus betegségeknél a festésterápia segíti a gyógyulás folyamatát.
Például: asztma, allergia, ekcéma, emésztő rendszer zavarai, szív- és keringési zavarok, szklerotikus folyamatok (autoimmun betegségek, meszesedés, idegrendszeri betegségek stb.), pajzsmirigy betegségek, valamint rákos betegségek esetén.

Gyerekeknél az alábbi problémák esetén alkalmazható sikerrel a festésterápia: kapcsolati problémák, magatartás zavarok, szorongás, depresszió, tanulási nehézségek, túlérzékenység, kamaszkori változások, önbizalomhiány stb.

Kiknek NEM javasolt a festésterápia?

Ha alapvetően abban hiszel, hogy minden testi tünetre egy tabletta a megoldás. Még ha ki is próbálod a festésterápiát, valószínűleg lelkileg nem fogod tudni magad átadni a folyamatnak, nyitottság nélkül pedig nehéz eredményeket elérni, hisz a terápia aktív résztvevője kell, hogy legyél a sikerhez.

Feltétlenül próbáld ki az egyéni terápiát, ha...

  • a fent felsorolt betegségek, vagy lelki eredetű panaszok bármelyikét felfedezted magadon
  • ha orvosról orvoshoz jársz, de a kezelések csak ideig-óráig segítenek
  • ha alapvetően hiszel abban, hogy a betegségeknek nem csupán fizikai, hanem lelki eredetük is lehet

KERESS A SZAKÉRTŐK KÖZÖTT!