Hogyan váltsak karriert? – 5 kérdés azért, hogy megtedd a legnehezebb lépést

Már pár éve is feltűnt, amikor a Maradj talpon! című TV-s vetélkedő 1-1 adását láttam, hogy milyen sokaknak különbözik a végzettségük a szakmájuktól. A minap újra láttam egy ilyen adást és Gundel Takács Gábor is megjegyezte az egyik játékos bemutatkozása előtt, hogy „te azon kevesek közé tartozol, aki azt csinálja, amit tanult”.

Sokaknak az élet hozta ezt a karrierváltást és semmiféle tudatosság nem állt mögötte. No de mit tehetsz te, aki a saját kezedbe akarod venni a sorsodat?
Kövesd végig ezt a cikket és végigvezetlek a coaching módszerével azokon a kérdéseken, amelyek megválaszolásával a pont neked, pont most szükséges válaszokat találhatod meg, hogy elindulj az álommunkád felé.

1. Ahhoz, hogy ne bánd meg a karrierváltásodat, fogalmazd meg magadnak előre, hogy mit akarsz!

Amikor egy változás után visszatekintünk, sokszor elégedetlenek vagyunk – akár mi idéztük elő az új helyzetet, akár nem. Ennek az az egyik legfőbb oka, hogy menet közben, ahogy egyre több információnk van, egyre több az elvárásunk is. Milyen sokszor hallani sportolóktól: „Ha előre azt mondják, ezüstérmes leszek, örömmel aláírtam volna”, mégis, az elvesztett döntő után ott a szomorúság. Írd hát le te is magadnak előre, hogy mi az, amit az új karrieredtől vársz, illetve amit önmagadtól vársz az új karrieredben. Mi az, amiről MOST azt gondolod, hogy elégedetté tesz majd a jövőben. Ne feledkezz meg azokról az érzésekről sem, amelyeket a karrierváltástól remélsz! Minél pontosabban fogalmazol, annál pontosabban fogod tudni, hogy mit szükséges tenned és mit nem a siker érdekében és azt is, hogy milyen lehetőségekre mondj igent és mire nem.

Designed by Freepik

2. Vedd számba, hogy mi mindened van már most meg az új karrieredhez!

A legjobb, ha ezt is leírod. Minden apróságnak – vagy apróságnak vélt – dolognak, tudásnak, tapasztalatnak, képességnek, erősségnek, eszköznek, tárgynak jelentősége lehet. Semmi sem lehet olyan apró, hogy ne lehessen helye a listán. Legalább 40 tételt sorolj fel! Ha nem megy egyszerre, fuss neki többször. Kérdezd meg a hozzád közel állókat is, ők mit gondolnak rólad.

 

3. Az ellenséget akkor a legkönnyebb legyőzni, ha ismerjük. Vedd hát számításba azt is, ami akadályoz!

Félsz a változástól? Van valaki, aki szerinted visszahúzna? Esetleg a régi szakmád, munkatársaid, vagy céged hiányozna? Nem tudsz angolul? Nehezen illeszkedsz be egy új környezetbe? Dadogsz, vagy hiányzik az egyik végtagod?
Oly sokféle vélt vagy valós akadály állhatja utunkat, mielőtt nekivágunk egy ekkora kalandnak. Ismerd fel, járd körül, mérd fel ezeket az akadályokat. Mert ha már tudod, hogy hol vannak, mekkorák és milyenek, akkor azt is tudni fogod, hogy megmászva, átugorva, megkerülve, összetörve vagy éppen hátat fordítva nekik lesz a legkönnyebb megszabadulni tőlük.

4. Ha mindened meglenne, nem lenne kérdés, hogy hogyan válts, ugye? Írd hát össze azt is, amire még szükséged van!

Nincs még meg valamilyen tudásod? Pénzből vagy időből lenne szükséged többre ahhoz, hogy bele merj vágni a karrierváltásba? Az új lehetőségekről szeretnél többet tudni? Beszélnél valakivel, aki már túl van azon, amire készülsz, vagy épp olyannal, aki azt csinálja, amit te fogsz, hogy több információd legyen? Bátorságra van szükséged, hogy el merd mondani a főnöködnek, a párodnak vagy a munkatársaidnak, hogy akarsz?
Amint tudod, hogy mire van még szükséged, könnyebb lesz azt is meghatároznod, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy megszerezd. Ha olykor-olykor olyan gondolataid támadnak, hogy „De jó neki, mert…”, akkor máris találtál valamit, amire neked van szükséged éppen most ahhoz, hogy előre lépj.

5. Biztos vagyok benne, hogy te sem vagy egyedül a változásban. Kik támogatnak?

Még ha nincsen se családod, se barátod, akkor is biztosan van körülötted valaki, aki támogat téged a terveid megvalósulásában. Ha máshogyan nem, hát azzal, hogy veled örül a sikereidnek, vagy éppen azzal, hogy mint esküdt ellenségednek, neki szeretnéd bebizonyítani ott legbelül, hogy „igenis képes vagyok rá”. Támogatni sokféleképpen lehet. Tudnak a távoli ismerősök információval; a családod, barátaid a szeretetükkel; a jelenlegi munkahelyed azzal, hogy biztonságot nyújtanak az átmeneti időszakban is; a volt tanárod azzal a mondattal, amely máig a füledben cseng; az Isten az imádságaidban; a nagymamád, akihez máig bármikor befuthatsz egy finom ebédre, amikor fáradt vagy; a gyermeked azzal, ahogyan felnéz rád. Gyerünk, fogd azt a papírt és írj fel mindenkit egyesével azon a néven, ahogyan szólítod őket. Ugye, hogy milyen sokan vannak?

+1. Olvasd vissza a fenti listáidat és fogalmazd meg, hogy mi lesz az első lépés, amit még ma megteszel a karrierváltásod érdekében.

Elég egy apró lépés, de tedd meg. Még ma.

Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük