Így segíts magadon: segíts másokon!

Talán kicsit abszurdnak hangzik épp akkor segíteni másokon, amikor a lelkünk megrozzant állapotban van,  mégis arra bíztatlak, ha arra még nem szántad rá magad, hogy segítséget kérj (például a Női Pálya szakértőitől), és már unod az önfejlesztő könyveket is, akkor menj el önkéntesnek.

Íme  a három fő ok, miért érdemes önkénteskedni, ha magadon is segíteni akarsz:

  • Eltereld a gondolataid magadról, nyitsz mások felé.

Sokszor épp az akadályoz bennünket abban, hogy továbblépjünk egy problémán, hogy kizárólag magunkkal vagyunk elfoglalva. Néha egy új hobbi, vagy barátokkal való találkozás is ki tud zökkenteni az önsajnálatból.

  • Rájössz, hogy Neked valójában nem is olyan rossz, megtanulod értékelni, amid van.

Amikor elmerülünk az önsajnálatban, magunknál mindenkit szebbnek, okosabbnak, sikeresebbnek gondolunk.  Amikor viszont olyan emberekkel találkozunk, akiknek súlyos egzisztenciális problémáik vannak, fedél nélkül élnek, nincs családjuk, elhagyták a szüleik, vagy szörnyű megaláztatásokon estek át, netán gyógyíthatatlan betegek, akiknek meg vannak számlálva a napjaik, vagy egyszerűen a betegségük szörnyen nehézzé teszik a mindennapjaikat,  rádöbbenünk, hogy milyen szerencsések vagyunk, és értékelni kezdjük, amink van: van fedél a fejünk felett, van munkánk, van mit ennünk, van családunk, vannak barátaink, megvan minden testrészünk, ép a látásunk, hallásunk, nincsen semmilyen feltűnő torzulás a testünkön, egészségesek vagyunk.  A saját problémád egészen más megvilágításba helyeződik, jobban megoldhatóvá válik, vagy egészen eltörpül. Pusztán azzal, hogy hálás kezdesz lenni azért, ami VAN, eltereled a figyelmed arról, ami nincs. Máris jobban leszel.

  • Jót tesz az önbizalmadnak.

Ha segítettél már olyanon, akitől tudod, hogy nem várhatsz semmilyen viszonzást, az már önmagában jó érzés. De elárulok valamit – ők pontosan tudják, hogy nem tudnak cserébe adni semmit, épp ezért a hálájuk, a köszönetük százszorosan többet ér. Látod a szemükben a hálát, a megkönnyebbülést, hogy nincsenek egyedül, hogy vannak még jó emberek a világon. Mert Te is az vagy. Lehet, hogy nem vagy tökéletes (ki az?), de jó ember vagy. Erről sokszor megfeledkezünk.

Forrás: Freepik

One thought on “Így segíts magadon: segíts másokon!

  1. palffym_78 says:

    Olvasói ajánlásra itt is egy szervezet, akiknek szükségük van önkéntesekre: ők a Varázskulcs szervezet, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek a tanulásban és a beilleszkedésben.
    Bővebb info itt: http://varazskulcs.blog.hu/2016/04/22/rolunk_220

    Ha Te is tudsz ilyen szervezetről, írd meg kommentben! Előre is köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük