Állítsátok meg a kiégést! – Interjú Pozsgai Anitával

profilkepNévjegy: Pozsgai Anita
Coach, szupervizor

Pozsgai Anitával egy kávéházban találkoztunk először, már akkor megragadott nemcsak kedvessége, hanem a szakma iránti lelkesedése és elkötelezettsége.

PM: Egyre felkapottabbak a segítő szakmák, néha az a benyomásom, hogy azok választanak maguknak ilyen területet, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni. Téged mi vezetett erre a hivatásra, hogyan lesz egy közgazdász főiskolai tanárból coach?

PA: Több éven keresztül dolgoztam multinacionális cégeknél vezetőként és beosztottként is. Amikor megszülettek a gyerekeim, már a gyes alatt elgondolkodtam azon, hogy vajon a vezetői tapasztalataimat hogyan lehetne jó módon átadni másoknak. Ekkor tűnt föl számomra a coaching szakma, de azért még évek teltek el, mire ezt az ötletet megvalósítás követte. A második gyermekem születése után egyértelműen úgy éreztem, hogy szeretnék egy szakmaváltást megpróbálni. Egyrészt szerettem volna valami kreatívabb szakmát űzni, másrészt pedig olyan jellegű munkát végezni, amit jobban össze tudok hangolni a kisgyerekes családi állapotommal. Ennek a döntésnek volt a következménye az, hogy elkezdtem főiskolai oktatóként és coachként dolgozni. Coachként találkoztam aztán a szupervízióval és ismertem meg ennek a módszernek a hatékonyságát a szemléletváltásban. Már több éve dolgozom coachként és most végzek a Károli Gáspár Egyetem szupervizor képzésén.

PM: A tanítványaid, kollégáid mit szólnak ahhoz, hogy a szakterületeden kívül business coachinggal is foglalkozol? Elsősorban kik veszik igénybe veszik a szolgáltatásaidat?

PA: A tanítványaim nagyon büszkék rám és több érdeklődést is tapasztaltam a részükről. Az ügyfeleimnek nagy része ismerősökön keresztül, valamint a különböző cégeknél lévő kapcsolataimon keresztül érkezik. Van közöttük vezető, pedagógus, gyesen lévő anyuka is, tehát azt mondanám, hogy nagyon széles körből kerülnek ki. Ez egyébként egy szupervíziós csoportnál kifejezetten előny. A publikációim is nagyon népszerűek és ezeken keresztül is kaptam már több megkeresést.

PM: Hurry sickness help – Állítsátok meg a kiégést! című blogodban kifejezetten a kiégés témakörét járod körbe. A sok munkahelyi probléma-forrás közül miért pont ezt választottad fő témakörödnek?

PA: Személyes érintettség miatt. Amikor két kisgyerek mellett megpróbáltam egy 8-10 órás munkát vállalni egy multinál, akkor saját magam is megtapasztaltam azt, hogy milyen veszélyt jelenthet az emberek életében a túlpörgés. Kerestem a megoldásokat és a szupervízióban egyértelműen meg is találtam. Véleményem szerint ez a létező leghatékonyabb eszköz a kiégés megelőzésére, illetve kezelésére. A blog indítását a másokon való segítés inspirálta. A témát tanulmányozva ugyanis azt tapasztaltam, hogy talán a mai kor egyik legnagyobb kihívása ez, amit nagyon sok egyéb tényező is elősegít. Ilyen körülmények között megtalálni azt, hogy hogyan lehet megállni, a kreatív belső erőforrásainkat felszabadítani, megnyugodni és befelé nézni nem egyszerű feladat. Azok, akik megtanulják ezt tudatosan kezelni, jelentős előnyre tesznek szert másokkal szemben és egy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb életet fognak tudni élni. Ezentúl pedig küldetésemnek tartom azt, hogy segítsem az embereket abban, hogy ne kerüljenek bele a kiégés spiráljába.

PM: Szupervízió, vagy business coaching – kinek melyik módszert ajánlanád?

PA: Attól függ, hogy mi az elsődleges cél. Ha elsősorban a megértés, a megállás, a szakmai szerep tisztázása, akkor a szupervíziót hatékonyabbnak tartom. A szupervízióban elsősorban a reflexió eszközével dolgozunk, fontos szerepet kap a szemléletváltás, a problémás helyzetből való elmozdulás. Amennyiben az akció központúbb, eredményorientáltabb megközelítést kedveli jobban valaki, akkor a business coaching jobban meg fog felelni az igényeinek. A coaching során is dolgozunk a reflexióval, de egyéb fejlesztő módszereket is szívesen alkalmazunk. Az ügyfél belső erőforrásaira építve próbálunk meg változást elérni. Mindenképpen van átfedés a két terület között, de a fentiek alapján mégis szétválaszthatóak bizonyos mértékben. Egy személyes beszélgetés során könnyen eldönthető, hogy az illetőnek az adott helyzetben mire lenne inkább szüksége.

Anitával kiégés témában további interjúkat olvashatsz a hetek.hu és a moderniskola.hu oldalakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.