Aki segít a változás útján – Interjú Széles Anikóval

Névjegy: Széles Anikó
Life- és business coach

Anikóval először nem is coach minőségben beszélgettünk – egy tanulmányhoz készítettem kérdőívet, és abban kértem a segítségét, mint kérdőív szakértőt. Már akkor szemet szúrt a precizitása, a felkészültsége, nagyon alapos volt, jó volt vele együtt dolgozni. Akkor még nem tudtam mi volt az a plusz, ami miatt ennyire gördülékeny volt a munka köztünk, aztán amikor kiderült, hogy Anikó nem mellesleg life- és business coach is, rögtön a homlokomra csaptam – ja, így már minden világos! 🙂

PM: Sokáig dolgoztál alkalmazottként, mi indított arra, hogy kilépj ebből a közegből és coach legyél?

SzA: Még 2010-ben én magam is megjártam a kiégés útját, mely ahhoz vezetett, hogy felmondtam. Pár nap otthonlét után pont egy karrierváltással foglalkozó nyílt nap jött szembe velem az interneten, amit a CoachOK Szakmai Szövetsége szervezett – melynek azóta én is tagja vagyok. Akkor hallottam először erről a szakmáról, melyet rögtön ki is próbálhattam, mint ügyfél, ott a helyszínen. Sokat segített és nagyon tetszett, amit a coach csinált. Ekkor kezdett érlelődni a gondolat bennem: én is coach leszek. Éreztem, hogy ez nekem való, hiszen mindig is lételemem volt a beszélgetés és sok barátom talált meg az élet nagy döntéseivel kapcsolatos kérdésekben, szerettek velem ezekről beszélgetni. Ma már tudom, hogy sok coach-os volt abban, amit csináltam, mert már akkor is igyekeztem elkerülni, hogy megmondjam a tutit. Már akkor is sokat kérdeztem és meséltem, amivel gondolatokat indítottam el. A tanfolyam alatt és a gyakorlatban pedig kiderült, mennyire sok olyan tudásom, tapasztalatom, képességem és tehetségem van, amely alkalmassá tesz erre a szakmára és én igazán örömmel adom ezeket bele mások jövőjének építésébe.

PM: Én nem úgy találkoztam veled először, mint coach-csal, hanem mint kisvállalalkozói kérdőíves szakemberrel. Hogy jön össze ez és a coaching?

SzA: A kérdések, a kíváncsiságom és az odafigyelés kötik össze a kettőt. A kérdőívekben a kérdésekkel azt mérjük fel, hogy hogyan gondolkozik a többség és ebből következtetünk arra, hogy mivel lehet őket segíteni társadalmi vagy éppen piaci szinten. A coachingban pedig szintén elsősorban kérdésekkel dolgozunk, csak itt személyesen azt az egy embert segítem, hogy elérje a céljait, hogy egy jobb élet irányába változzon.  

PM: Ki tudnál emelni egy olyan esetet, amikor úgy érezted nagy változásokat sikerült elérned az ügyfeleddel?

SzA: Hála Istennek sok ilyen tapasztalatom van. Biztosan abba is hagytam volna a szakmát, ha nem így lenne. Sok-sok eset jut most az eszembe, de azt az ügyfelem emelem ki, aki már menet közben, az ülések között is rengeteg hatalmas lépésről számolt be nekem. Azzal érkezett hozzám, hogy úgy érzi, semmi sem megy neki, hogy mindent idő előtt felad, nem érzi jól magát a bőrében. Abban egyeztünk meg, hogy a folyamat során azon fogunk dolgozni, hogy megerősödjön, hogy hite legyen önmagában. Hamar kiderült, hogy a párja olyan mértékben becsmérlően bánik vele, hogy már maga is elhitte, hogy értéktelen.
Már az első ülésünk hatalmas áttörést hozott, rájött, hogy egy hasonló helyzetet egyszer ő már megoldott és élt ő már magabiztos nőként az életében, amely nem tűnhetett csak úgy el belőle. A következő ülés elején arról számolt be, hogy sokkal magabiztosabb volt a két ülés közötti időszakban, mint korábban és az ülésekkel ez csak fokozódott. A párja nem csak verbálisan, de anyagilag is erős kontroll alatt tartotta, az ügyfelem a folyamat vége felé mégis meg merte tenni a lépést, hogy elköltözik tőle és másnap kitörő örömmel újságolta nekem, hogy még aznap délután eladott egy új lakást (ingatlanosként), amelyre már hosszú ideje nem volt példa. Természetesen a férfi ezt azért nem adta olyan könnyen, így az ügyfelemre várt még néhány beszélgetés a volt párjával. Ezek már teljesen más módon zajlottak, mint a korábbiak. Alárendelt félből egyenrangú, sőt, néha irányító féllé vált. Elmondta a férfinak, hogy ő mire vágyik egy kapcsolatban, megkérdezte tőle, hogy ezt meg tudja-e adni neki és a nemleges válaszra közölte a döntését: távozása végleges, keres mást, akivel igazi kapcsolatban élhet.

Ez a folyamat számomra nem csak a gyors eredmények miatt volt emlékezetes, hanem azért is, mert ennek kapcsán gondolkoztam el azon, hogy vajon mennyit ér a szakmai siker, ha bennem kétségek vannak. A folyamat fantasztikusan sikerült, az ügyfél maradéktalanul elégedett volt, továbbajánlott másoknak, nekem viszont helyre kellett tennem magamban és a Jóistennel, hogy ez az eredmény mennyire egyeztethető össze az én keresztyén, élő hiteEnnekmmel.  az utólagos munkának önmagammal lett aztán az az eredménye, hogy eldöntöttem, én nem egyszerűen coach szeretnék lenni, hanem coach, keresztény szemlélettel.

Azóta már tudom, hogy nem lehetek én az, aki mások döntéseiről eldönti, hogy azokat a Szentlélek ihlette-e vagy sem. Elég, ha azt tudom, hogy amit én tettem, abban igyekeztem Isten szeretettörvényének is megfelelni, tehát annak, hogy én szeretettel és elfogadással fordulok embertársamhoz és a legjobb tudásom szerint segítem őt, melyhez Isten segítségét is kérem.

PM: A keresztyén coaching kapcsán sokaknak fennakad a szemük, bevallom, én is tőled hallottam róla először. Számodra miért fontos, hogy a vallás teret kapjon a coachingon belül is?

SzA: Ahogyan a fenti történet kapcsán mondtam, ez elsősorban rólam szól – még ha a coaching középpontjában az ügyfél van, akkor is. Nekem fontos, hogy amikor segítek másoknak az életük aktuális feladatait, kihívásait, problémáit megoldani, akkor olyan eredmény szülessen, amellyel én is el tudok számolni önmagam és Isten előtt. Egyfajta gyávaság is ez részemről, hogy ha kiírom magamról, hogy keresztény szemléletű coach, akkor talán azoknak, akik megtalálnak, nekik is fontos szempont lesz a sok másik mellett az is, hogy mit akar tőle, tőlünk Isten. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a coaching során én bárkit is meg akarnék téríteni, vagy akárcsak hogy szóba hoznám a vallást, a hitet, Istent. Egyszerűen annyit jelent, hogy akinek szintén fontos a hite, a vallása, az ezzel járó életszemlélet vagy épp erkölcsiség, az tudja, hogy ha hozzám jön, akkor bizonyos dolgokat már nem kell megmagyaráznia, nyíltan beszélhet róluk. Legyen ez akár a hitéből fakadó meggyőződés, vagy éppen bizonytalanság, vagy a hitevesztettség érzése. Ahogy korábban is mondtam, most már tudom, hogy az a lényeg, hogy a coaching munkám során is igyekezzek Isten szeretettörvényének megfelelni, a többit pedig bízzam Rá. Az ilyen folyamatok után pedig mind az ügyfél, mind én nagyon sok pozitívumot kapunk: energiát, szeretetet, lendületet, jókedvet, hitet önmagunkban. Ezek pedig azok az érzések, amiért érdemes élni.

PM: Szerinted mitől lesz valaki jó coach?

SzA: Egy jó coach legfontosabb tulajdonságai szerintem a figyelem, az elfogadás, az empátia, a türelem, a kreativitás, a kíváncsiság, a megoldás-orientáltság: hogy mindig van újabb lehetőség és az sem árt, ha van benne némi provokatív játékosság. Tapasztalatom szerint ezek mindegyike fejleszthető, de azért annak, aki ezek egyikével sem rendelkezik, nem valószínű, hogy a coach szakma lesz a hivatása.

PM: Life- és business coach is vagy. Számomra a kettő témája sokszor összefolyik. Gondolom a probléma jellege és az elérendő cél határozza meg, hogy business coachingra, vagy life coachingra van inkább szükség a hozzád forduló esetében. Van Nálad módszertani különbség a két coaching ág között?

SzA: Egyetértek, szerintem is sokkal inkább a probléma jellege és az elérendő cél határozza meg, hogy business coachingra, vagy life coachingra van inkább szükség, jelentős módszertani különbségek azonban nálam nincsenek. A coach képesítésemet a Lemma Coachingnál szereztem, és mesterünk, Wiesner Edit (akinek végtelenül hálás vagyok azért amit és ahogyan megtanított) is olyan tudást adott át nekünk, mely mindkét területen jól alkalmazható. Az ügyfelek azonban szeretik különválasztani a kettőt, ezért használom titulusként mindkettőt.

Mindazonáltal vannak eszközök, módszerek, amelyek business jellegű témákhoz jobban illenek. Ugyanakkor minden folyamat más, még ha az alapprobléma ugyanaz is, hiszen minden ember más személyiséggel, tapasztalatokkal, tudással érkezik. A coaching folyamat pedig akkor ér legtöbbet, ha a módszereket az egyénre és nem a témára szabom. Számomra ez nagyon fontos. Hála Istennek, a szándékom át is megy, sokszor jelzik vissza az ügyfelek, hogy nagyon jól esett nekik az a figyelem, amit tőlem kaptak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.