Szenvedély, kitartás és bátorság – Interjú Tóth Máriával

maria1Névjegy: Tóth Mária
Pszichológus

Máriával először egy munkahelyi blog beindítása kapcsán kerültem kapcsolatba, aztán munkahelyváltásom után elsőként csatlakozott a Női Pálya blog írói közé is. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy mindkettőnk számára fontos a nők fejlesztése és az ismeretterjesztés, ráadásul nagyon kedves és nyitott személyiség, így nem volt kérdés, hogy a Női Pálya megújult csapatában is jelen lesz.

PM: Kezdettől fogva olyannak ismertelek meg, akinek szívügye az ismeretterjesztés. Miért fontos ez számodra?

TM: Magánéleti téren és munkában is azt tapasztaltam, hogy a legtöbb esetben a megfelelő információk, a tudás hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

Szokások, neveltetés, berögződések irányítják viselkedésünket és nem értjük, miért kerülünk mindig ugyanabba a kalamajkába. Ezért érzem missziómnak, hogy segítsem abban az embereket, hogy hogyan férhetnek hozzá a szükséges információkhoz. Ha megpróbálunk kívülről tekinteni magunkra, amennyire lehet az érzelmeket kiiktatva, akkor tudunk megfelelő önreflexiót kialakítani és akkor leszünk képesek – amennyire szükséges – változtatni magunkon, a gondolkodásunkon, viselkedésünkön. Amit mindig mondani szoktam: Másokat megváltoztatni lehetetlen feladat, magunkat sokkal könnyebb. Ez alatt nem azt értem, hogy megalkuvónak és beletörődének kell lennünk, sokkal inkább azt, hogy a másikhoz való viszonyulásunkat tudjuk módosítani. S ehhez szükséges az objektív tudás.

PM: Aki ismer, tudja Rólad, hogy sok mindennel foglalkozol – van két fiad, szoftverfejlesztési igazgató vagy, egymás után futod a félmaratonokat, cikkeket írsz, rendezvényt szervezel. Mi a titkod, hogy bírod ezt a tempót?

TM: Nincs titok. Mindenkinek elmondom szívesen: Szenvedély, kitartás és bátorság. Amit csinálok, azt azért csinálom, mert szeretem vagy mert kötelesség. Fontos kiemelnem, hogy a kötelességből van nagyságrendileg kevesebb. Örömömet lelem a családomban, a munkámban, a futásban, a rendezvényekben. Még a háztartási munkában is meg tudom találni az örömöt. S ha megvan a szenvedély, már csak ki kell egészíteni a kitartással. S ha valami új és ismeretlen dolog kezd el foglalkoztatni vagy kerül be az életembe, akkor azt kihívásnak tekintem, és akkor jön a bátorság. S ha valamit szeretek vagy kihívásnak tekintek, akkor arra fogok tudni időt keríteni. “Mindennek rendelt ideje van” ahogyan a Prédikátor könyvében olvashatjuk.

PM: Mit gondolsz, miért fontos az önfejlesztés és az önismeret különösen a nők körében?

TM: Ahogyan előbb is mondtam, az életvezetésünket nagymértékben befolyásolják a szokások, neveltetés, berögződés, társadalmi elvárások. Ezek mindegyike – tapasztalatom szerint – jellemzőbb a nőkre. Félünk szabadok lenni, nem vagyunk bátrak, szeretnénk mindenkinek megfelelni. Hajlamosak vagyunk sztereotip, konform módon viselkedni, mert azt gondoljuk, akkor jobban elfogadnak. A “ketrec” azonban előbb-utóbb nem lesz kényelmes. Amennyiben nem foglalkozunk saját vágyaink, képességeink, motivációink kiderítésével, akkor paradox módon még inkább megfelelésben keressük a megoldást, s így képtelenek leszünk kikerülni az ördögi körből. Önismerettel, önreflexióval kell kezdenünk, és ha már elég jól ismerjük magunkat, akkor jöhet az önfejlesztés. A lélek edzése.

PM: Vezetőként tudom, hogy számtalan hasznát veszed a pszichológus mivoltodnak. Egy átlagos munkavállaló számára szerinted miben tud segíteni a pszichológia?

TM: A munkánkban is akkor leszünk sikeresek, ha tudjuk mit szeretünk szívesen csinálni, mi okoz nehézséget, miben kell még fejlődnünk. Ha mindezt tudjuk, akkor csekélyebb mértékben élünk meg munkahelyi stresszt. Ehhez azonban mindenképpen szükségünk van megfelelő önismeretre. S ebben tud segíteni a pszichológia és a pszichológus. Nem olyan könnyű a lelkünket egyedül élve boncolni. MIndenképp kell hozzá segítség.

PM: Kiknek ajánlod a pszichológiai teszteket?

TM: A tesztek segítenek az önmagunkkal való megismerkedésben. Főleg a projektív tesztek. Nem tudjuk befolyásolni, spontán reakcióink árulkodnak leginkább magunkról. Már a tesztek felvétele során is magunkra tudunk csodálkozni. Egy-egy válasz elgondolkodtat azon, miért is mondtam ezt. Mindenkinek ajánlom, aki el tudja fogadni amit visszajelzésként kap és segítségként értékeli. Nem mindig azt kapjuk vissza, amit magunkról gondolunk vagy amit szeretnénk, de az fontos, hogy tudjuk,nincs objektív jó és rossz, az a legjobb, ha tudjuk kik vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.