A gyógyulás fejben dől el – Interjú Tusori Eszterrel

eszter1Névjegy: Tusori Eszter
Pszichológus

Tusori Eszterrel partnerünk, a Női koktél nemcsak nőknek című műsora révén kerültem kapcsolatba, amelynek pszichológusként rendszeres szereplője. A személyes beszélgetéseink alapján hamar kiderült, hogy nemcsak jó szakember, hanem rendkívül sokoldalú személyiség is.

PM: Értékesítőként is tanácsadóként is dolgozol egy pénzügyi cégnél. Te hogy látod, pszichés állapotunk és a pénzzel való viszonyunknak tényleg olyan szoros kapcsolata van?

TE: Tapasztalataim alapján a pénzzel kapcsolatos információk szinte ugyanolyan bizalmi kérdéskörbe tartoznak, mint akár lelki problémáinkkal kapcsolatos kérdések.

Mindkét esetben a megfelelő bizalom megléte után vagyunk képesek megnyílni a másik előtt. Gyakran ha kiderül, hogy pszichológus vagyok, a pénzügyi döntések mellett lelki kérdésekkel kapcsolatban is kíváncsiak véleményemre.
Ha kicsit belegondolunk, láthatjuk, mennyire szoros a kapcsolat a lélek és a pénz között: vegyük csak például, amikor rossz kedvünket vásárlással próbáljuk javítani… Értékesítőként munkatársak képzése során azt is megfigyeltem, ha rossz lelkiállapotban vannak, munkateljesítményük is nagymértékben csökken, ügyfelekkel való kommunikációjuk során is tükröződik, hogy hogyan is érzik magukat. Ez azt mutatja, hogy életterületeink nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással. Ha egyik oldalon valami miatt kudarcot vallunk, gyakran másik területei is megsínylik életünknek.

PM: Az egyetem elvégzése után önkéntesként dolgoztál a Debreceni Klinika sugárterápiás osztályán, mint pszichológus. Az itt töltött idő alatt mi volt számodra a legtanulságosabb élmény?

TE: Legfontosabb tanulság számomra a hozzáállás volt. Láttam beteget, aki nagyon súlyos állapotban volt, azonban mosolyogva fel-alá sétálgatott a folyosón, hogy erősödjön, illetve olyat is, aki kevésbé súlyos eredményekkel a szobában feküdt depresszióba burkolózva. Ez a jelenség ráébresztett arra, hogy sokszor nem elsősorban a betegség súlyossága a kizárólagos előrejelző a gyógyulást illetően, hanem nagymértékben számít, ki hogyan vélekedik állapotát illetően. Találkoztam olyan betegekkel is, akikről már évekkel azelőtt lemondtak az orvosok, most mégis tünetmentesen éli mindennapjait…
Ez egy óriási tanítás volt számomra, amit igyekszem munkám során is alkalmazni klienseimmel. Legyen az párkapcsolati probléma, önértékelési zavar, pszichoszomatikus betegség, legfontosabb a hozzáállás. Ha az egyén elhiszi, hogy van megoldás a problémára, szinte máris a gyógyulás, megoldás útjára lépett…

PM: Beszélgetéseink során kiemelted, hogy nem vagy egyetlen pszichoterápiás módszer elkötelezett híve. Milyen irányelveket alkalmazol a munkád során, amelyek számodra bizonyítottan beváltak?

TE: Az első alkalmak során főleg figyelek. Az első interjún igyekszem megismerni a másik élethelyzetét, a problémát, eddigi megküzdési technikáit. Diagnosztikai tesztek segítségével feltérképezem személyiségét, erősségeit és fejlesztendő területeit egyaránt. A segítő beszélgetések során pedig személyre szabott módszerekkel tárjuk fel a problémás gócokat, majd hozzá közel álló technikák segítségével együtt keressük a megoldási lehetőségeket. Szívesen alkalmazok rajzokat, szituációs feladatokat munkám során, ugyanis így a mélyebb blokkok is feloldásra kerülhetnek, hiszen a rajz, a képzelt jelenet egyfajta biztonságos környezetet ad az elfojtott feszültségek kiengedésére. Ilyenkor intenzívebb érzelmek is a felszínre törnek, gyakran én is megérintődöm. A relaxációs technikák megtanulása segíti az ellazulást, amelyet a későbbiekben is tudnak alkalmazni. Az ülések fő célja nem csupán az aktuális problémamegoldás, hanem igyekszem mélyebb önismeretet is megcélozni, önértékelést javítani, valamint olyan technikákat megtanítani, amelyekkel a későbbiekben már önállóan is képesek lesznek a problémáik kezelésére.
A motivációs, önsegítő, önismereti könyvek is többször segítségemre voltak, hiszen ezek akkor is dolgoznak, amikor én nem vagyok jelen. Nagyon pozitív visszacsatolás volt számomra, mikor egyik kliensem büszkén hozta a könyvet, melyet én ajánlottam, hogy mennyire sokat segített neki.

PM: Többször szerepeltél már a Női koktél nemcsak nőknek műsorában, mint a Womenic női magazin pszichológusa. Hogy látod, mire kíváncsiak az emberek a leginkább? Vannak folyamatosan visszatérő témák, amelyekről nem lehet eleget beszélni?

TE: A Womenicnél főleg párkapcsolat és nőiség témában írok cikkeket. Manapság teljesen átértékelődtek a párkapcsolatról alkotott korábbi vélekedések. Az ismerkedés udvarlás fázisa lerövidül, szinte eltűnik, megjelentek az instant kapcsolatok, társkereső applikációk, illetve könnyebben véget is vetnek a kapcsolatnak, mint 10-20 évvel ezelőtt. A technika felgyorsulása, a modernizáció egyfajta gyorsulást követel a kapcsolatokban is, azonban ennek vannak hátrányai. A párkapcsolati problémák sokasodnak, azonban gyakran nem vesződnek a felek megoldási lehetőségekkel, hanem egyszerűen véget vetnek a problémás kapcsolatnak. Jóllehet csupán később szembesülnek azzal, hogy a megoldatlan helyzetek ismétlik önmagukat.
A párválasztás, vonzalom fenntartása, szexualitás, nőiség megélése, párkapcsolati harmónia, megcsalás, szakítás örök témák, amelyekkel kapcsolatban mindig tanulhatunk.

PM: Hamarosan megjelenik az első könyved. Miről fog szólni?

TE: Az embereknek manapság nincs túl sok idejük olvasni, gyakran ha egy cikk több, mint egy oldal, hozzá sem fognak… Ezért arra gondoltam, hogy egyfajta „füves könyv” segítségével útmutatót adhatok nőiség, párkapcsolat szempontjából. Rövid fejezetek esszenciális mondanivalót tartalmaznak egy-egy témát illetően, amelyek legfontosabb célja, hogy gondolatébresztő legyen az egyén számára. Bízom benne, nők és férfiak egyaránt megtalálják azokat a gondolatokat bennük, amelyek fejlődésre ösztönzik őket. Hiszen ahogyan korábban is említettem, véleményem szerint a hozzáállás a lényeg. Nincs olyan, hogy valami végleg elromlott… csupán mi vesztettük el a hitet benne, hogy még helyre lehet hozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük