Karrier és család, hogyan térjünk vissza magabiztosan a munkaerőpiacra a gyes után?

Nem könnyű helyzetben vannak azok a kismamák akik több évnyi otthonlét után szeretnének visszatérni újra a munkaerőpiacra. Ma már annyi a változás, hogy akar egy évnyi kihagyás után is nehéz a visszatérés. Mindenki más élethelyzetből, háttérből jön, így minden helyzet egyedi. Vannak olyan anyák, akiknek teljesen természetes, hogy sok-sok évig otthon maradjanak és kiválóan érzik magukat ebben a helyzetben, ekkor a legboldogabbak és teljesen ki tudnak teljesedni. Vannak viszont olyanok is, akiknek hiányzik a másokkal való közös munka, a komplexebb feladatok és nehezen viselik az otthonlétet. Ráadásul a magyarországi valóságban nem feledkezhetünk el arról sem, hogy van olyan helyzet, amikor nincs más választása a kismamának, muszáj visszamennie dolgozni, mert egy fizetésből nem tud megélni a család, vagy mert egyedül neveli a gyermekét. Megítélni vagy éppen megvetni a másikat azért, mert az egyik vagy másik utat választja, nem a legbölcsebb dolog, hiszen nem ismerjük sem a másik személyiségét, sem az élethelyzetét. Ami viszont mindegyik esetben fontos, hogy meg tudjunk nyugodni abban a döntésben, amit választottunk és ne folyamatosan azon gondolkodjunk, hogy rosszul döntöttünk. Ez a bizonytalanság ugyanis ki fog hatni a lelkiállapotunkra és ezen keresztül a családunkra is.

Hogyan térjünk vissza a munkaerőpiacra magabiztosan és azzal a meggyőződéssel, hogy jól választottunk? Ezzel kapcsolatban szeretnék Veletek most megosztani néhány ötletet:

Tudatos döntést hozz!

Gondold végig, hogy mi az amit pontosan szeretnél, milyen helyzetben lennél elégedett. 4-6 órás munkát szeretnél, inkább otthonról dolgoznál vagy magad akarod beosztani az idődet stb.? Nézd végig, hogy mi az, ami segíthet abban, hogy ezt a célt elérd és mi az, ami hátráltat. Vajon mit tehetsz azért, hogy az utóbbit leküzd? Mik azok a szempontok, amik a számodra a legfontosabbak, hogy meglegyenek. Például, időben haza szeretnél menni és ha beteg a gyermek otthon szeretnél vele maradni, vagy szeretnél egy-két napot home office-ban dolgozni stb.? Határozd meg pontosan, hogy mik a határaid, mi az ami még számodra elfogadható kompromisszum és mi az, ami már nem.

Vedd számba a lehetőségeidet!

Gondold végig, hogy milyen lehetőségeid vannak. Beszéljétek meg, hogy mit tud a munkahelyed ajánlani és hogyan lehetne a helyzetet a számodra legmegfelelőbben alakítani. Vannak e esetleg más lehetőségeid is, el tudsz-e menni máshová dolgozni? Az is lehet, hogy szakmaváltáson gondolkodsz. Ha igen, akkor érdemes végigvenni, hogy szakmailag mi a számodra fontos, mik az erősségeid és milyen feltételeknek kell megfelelnie az új munkának. Viszont ne felejtsd el, hogy egy teljes szakmaváltás mindig nehezebb és sokszor egy a meglévő szakmádhoz részben kapcsolódó munkát lehet, hogy könnyebben meg tudsz tanulni.

Légy bátor és kezdeményező!

Ha már tudod, hogy mit szeretnél akkor bátran képviseld is azt. Nem biztos, hogy olyan rossz alkupozícióban vagy a munkahelyeden, mint gondolod. Ha korábban elégedettek voltak veled, akkor valószínűleg meg szeretnének majd tartani és meg van az esély arra, hogy valamilyen közös pontot találjatok. Aki keres, talál. Lehet, hogy érdemes más irányban is szétnézned, megkérdezni az ismerőseidet, hogy milyen lehetőségeid vannak. Az állások nagy részét ugyanis Magyarországon ma még mindig ismerősökön keresztül töltik be. Ha pedig megvan a belső inspiráció és a körülmények is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy valami teljesen új szakmába kezdj, akkor csak biztatni tudlak.

Bízz abban, hogy jól fognak alakulni a dolgok!

Azt tapasztaltam, hogy sokszor a félelem is nagy akadály abban, hogy a visszatérés sikeres legyen. A félelem miatt ugyanis sokan nem képviselik az érdekeiket és belemennek olyan feltételekbe is, amik számukra hátrányosak. Félünk attól, hogy ha ezt az ajánlatot nem fogadjuk el, akkor soha nem fogunk kapni ehhez hasonlót. Sokszor a félelem miatt nem merünk elindulni egy más irányba és valami újat kezdeni, hanem inkább a megszokott komfort zónákban maradunk, ami végül könnyen diszkomfortossá válhat az új élethelyzetben. Legtöbbször a félelem van a mögött is, hogy egy döntésben nem tudunk megnyugodni, mert félünk attól, hogy valamit véglegesen elrontottunk akár a saját, akár a gyermekünk életében.

Ne ugyanazt várd a helyzettől és magadtól, mint amilyen régen volt!

Nem szabad elfelejteni, hogy ez valóban egy új élethelyzet, mert még sohasem dolgoztál gyerekek mellett. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt a munkatempót és minőséget fogod tudni nyújtani mint régen. Nem biztos, mert a munka mellett a gyerekeket el kell tudni indítanod iskolába, óvodába, bölcsődébe és a figyelmedet a családod is le fogja kötni, az ő előrehaladásuk és problémáik is. Fontos tudni ilyenkor, hogy mik a határaid, mennyit bírsz egy ilyen helyzetben és ne vállalj többet, mint amennyit valóban el tudsz hordozni.

Ha már döntöttél, akkor ne nézz hátra!

Próbáld meg a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből akkor is, hogyha számodra ez a helyzet nem ideális. Ne félj attól, hogy valamit véglegesen elrontottál. Próbálj meg szemléletet váltani ilyenkor, ha ugyanis megváltozik a belső látásmódod, ez előbb-utóbb jótékony hatással lesz a körülményeidre is.

Forrás: Pexels

Végezetül szeretnék Veletek megosztani két példát, amivel a coaching tevékenységem alatt találkoztam. Arra szeretnélek benneteket inspirálni ezekkel az esetekkel, hogy ne sajnáljatok segítséget kérni életetek egyik legnagyobb döntése előtt, hanem lépjetek bele tudatosan és felkészülten ebbe a helyzetbe.

Zsuzsa vezetőként dolgozott mielőtt elment szülni és amikor a második gyereke másfél éves volt lehetősége volt arra, hogy egy nagy multinál magas fizetésért jó pozícióba visszatérhessen. Az adott helyzetben ez volt a racionális döntés és a család vállalta ezt. Az álom munkahely viszont közel sem az volt a valóságban, mint aminek először tűnt. Napi 8-9 óra intenzív munka, rengeteg munkahelyi konfliktus és feszültség. Zsuzsa igyekezett a helyzetnek a lehető legjobban megfelelni és mind otthon, mind a munkahelyén a maximumot nyújtani. Nem csoda, hogy egy idő után jelentkeztek az erős stressz tünetek és Zsuzsa fokozatosan belesodródott a kiégésbe. A kiégés következményeit mind a fizikai egészség területén, mind lelkileg hosszú évekbe telt ezután helyreállítani. Utólag Zsuzsa úgy látja, hogyha tisztában lett volna már az elején azzal, hogy mik pontosan a határai, akkor hamarabb felismerte volna, hogy meddig mehet el egy ilyen helyzetben és talán már az elején is más feltételekkel ment volna el dolgozni.

Mónika hat évig volt otthon gyerekekkel és nagyon félt a visszatéréstől. Igazából abban sem volt biztos, hogy valóban azon a pályán szeretne maradni, mint amiben eddig dolgozott, vagy valami újat próbálna meg inkább. Ebben a tanácstalan helyzetben fordult coach-hoz, akivel végig vették, hogy mik az erősségei, miért választotta ezt a szakmát, mi az, ami számára szakmailag a legfontosabb. Azzal is sokat foglalkoztak, hogy hol vannak a határai, mi az amit még be tud vállalni gyerekek mellett és mi az amit nem. Mónika így sokkal felkészültebben tudott elkezdeni dolgozni és bár az első hónapok rendkívül nehezek voltak, fel tudta ismerni, hogy döntenie kell és kész volt arra, hogy változtasson. Új munkahelyet keresett, ami jobban megfelelt az elképzeléseinek és most egy számára ideális helyen dolgozhat az eredeti szakmájában. Mónika szerint az, hogy felkészülten ment bele ebbe a helyzetbe, nagyon sokat segített neki abban, hogy folyamatosan tudatos maradjon. Nagyon könnyen felismerte azt, amikor átlépte a határait és gyorsabban tudod dönteni a változtatásról. Nem sérült és nem szenvedte meg ezt az időszakot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.