Betegségek lelki alapon

Van egy barátnőm, aki nem igazán hisz abban, hogy lelki alapon alakulnak ki a betegségek – és ezzel nincs egyedül. Valóban vannak olyan betegségek, amelyek genetikai rendellenességnek “köszönhetőek”, azonban számtalan esetben mi kreáljuk magunknak őket.

Talán Te is fel tudod idézni, amikor kisgyerekként, amikor valamit nagyon nem szerettél volna, vagy a szüleid távol voltak pár napig, akkor váratlanul megbetegedtél: hasfájást, hőemelkedést, fejfájást „produkáltál”, aztán amint a vészhelyzet elmúlt, máris jobban érezted magad. Mindezek valósan megélt tünetek voltak és nem pusztán szimulációk.

Ahogy felnövünk, többségünknél ezek a látványos rosszullétek elmaradnak, helyette marad a gyomorszorítás, az izomfeszültség, levertség stb., de kötelességtudatból (na meg azért, hogy kapjunk fizetést) akkor is elmegyünk dolgozni, ha semmi kedvünk hozzá, a jövőtől való félelem miatt pedig benne ragadunk rossz kapcsolatokban, és megmagyarázzuk magunknak, miért nincs más választásunk. A kezdeti jeleket gyakran észre sem vesszük, csak akkor kezdünk el aggódni, amikor jóval komolyabb tünetekkel szembesülünk, de sokan még akkor sem hajlandóak elismerni, hogy a fel nem dolgozott problémáik az igazi okok betegségük kialakulásában.

Forrás: Pixabay

Nekem hamar meg kellett tanulnom, hogy a problémákat sokkal kellemesebb felhozni a felszínre és megoldani őket, mint betegeskedni. Először 8 éves koromban kerültem kórházba a tüdőmmel, aztán a gimnáziumi évek alatt kellett hónapokig kivizsgálásokra járnom szintén tüdőproblémák miatt. (Gyerekként az oldalam szúrt és nem kaptam levegőt, gimnazistaként olyan köhögési rohamok törtek rám, hogy többször is közel álltam a megfulladáshoz.) Az orvosok mindkét esetben tehetetlenül álltak a tüneteim előtt, szervi elváltozást ugyanis nem találtak. Mint kiderült, mindkét esetben az iskola által kiváltott stressz volt a ludas. Gyerekként még a szüleim döntésére voltam bízva, akkor egy tanító néni váltás hozta a javulást, gimnazistaként azonban nekem kellett elgondolkodnom azon, hogy mit kezdek a jelenbeli problémáimmal és a jövőmmel. Egy okos pulmonológus világított rá, hogy a tüneteim pszichések, mire én szabályosan megkönnyebbültem: „Jaaaa, csak ennyi? Akkor megoldom!” Hosszas mérlegelés után végül úgy döntöttem, hogy nem  hagyom ott az elit katolikus lánygimnáziumot – úgy gondoltam újra beilleszkedni egy idegen helyen még több stresszel járna, inkább a helyi stressz-okozókon dolgoztam. Igyekeztem megszabadulni a megfelelési kényszertől, és elhinni, hogy jó vagyok, úgy, ahogy vagyok, még akkor is, ha nem vagyok kitűnő tanuló. A döntésem pillanatától kezdve napról napra jobban lettem, rengeteg görcstől és szenvedéstől szabadultam meg, paradox módon javultak a jegyeim is, a főiskolai évek alatt pedig teljesen eltűnt a köhögésem. Ekkor döbbentem rá, hogy nincs értelme saját magam elől rejtegetni a problémáimat, a testem azonnal jelez, ha valamit belül meg kell oldanom, és ha nem cselekszem gyorsan, akkor annak komoly fizikai következményei lesznek.

Esetemben talán könnyű volt az okot felfedni, és döntést hozni, mások azonban évekig hozzá vannak szokva a tompa fájdalmakhoz, a megoldatlan problémákhoz, melyek aztán egyre súlyosbodó betegségekben nyilvánulnak meg. Az ő esetükben talán már nem ennyire könnyű és egyértelmű a probléma forrása, épp ezért megoldani sem annyira egyszerű őket.

30 éves korom után tanultam meg, hogy mind a megelőzésben, mind a kezelésben nem szégyen a segítségkérés, egy szakember támogatásával ugyanis sokkal gyorsabban érhető el a fejlődés és a javulás, mintha magunkban őrlődve próbáljuk megoldani a problémáinkat.

Amennyiben már abban a stádiumban vagy, hogy betegséggel küzdesz, és az orvosi kezelések a tüneteket enyhítik csupán, de a betegséget el nem mulasztják, netán hiábavalóan jársz kivizsgálásokra, próbáld ki a festésterápiát, melynek hatékonysága tudományosan bizonyított, része az úgynevezett antropozófus gyógyításnak. Az antropozófus gyógyítás lényege, hogy a tudomány által használt orvosi módszerek mellett (kezelés, gyógyszerezés, beavatkozások stb.) a betegség lelki eredetével is foglalkozik.

A Női Pályán Ujvary Éva Fény-Szín-Sötétség orvosi festésterápiáját ajánlom Neked, mely szakszerű orvosi kezelés mellett kiváló eredményeket tud elérni nemcsak a gyógyulási folyamatban, hanem segít megelőzni a betegség újbóli kialakulását, valamint a megelőzésben is hatékony.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.