Megváltoztathatóak a negatív gondolatok? avagy ​hogyan változtathatsz a gondolkodásmódodon…

Nemrég olvastam egy könyvet, amiben egy történet nagyon megragadott. A történet egy 92 éves bácsiról szólt, aki vak volt. Amikor a feleségét elveszítette, mivel nem szeretett volna magányosan élni, úgy döntött, hogy beköltözik egy idősotthonba. Amikor megérkezett az otthonba az asszisztens segített neki és bekísérte a szobájába. Miközben a szobát körbejárták nagyon sok szép dolgot mondott a szobáról, hogy milyen szép világos, nagy ablaka van és nagyon barátságos. A bácsi pedig folyamatosan azt mondogatta, hogy ez nagyszerű, nagyon jó. A hölgy egy idő után megkérdezte tőle, hogy hogyan tud így reagálni, hiszen nem láthatja a szobát. A bácsi azt válaszolta, hogy nem kell, hogy lássa, mert nem a szoba berendezésén múlik az, hogy tetszik-e neki vagy sem, hanem azon hogy hogyan gondolkodik róla. „A boldogság olyan dolog, amit előre eldönt magában ember”.

Vajon hányszor múlik az, hogy mi történik velünk azon, hogy hogyan gondolkodunk valamiről? Valószínűleg jóval többször, mint azt elsőre gondolnánk. Vannak olyan emberek, akik szinte minden élethelyzetben képesek a lehetőségeket meglátni, másokat pedig azonnal elárasztanak a sötét gondolatok. Lehet ez ellen tenni valamit vagy ez egy olyan eleve hozott tulajdonság, amin nem tudunk változtatni?

Szeretnék most neked egy pár ötletet felsorolni és ha magadra ismertél, mert sokszor borúsak és sötétek Neked is a gondolataid, íme néhány lehetőség, hogy hogyan változtathatsz ezen.

A negatív gondolatok mögött sokszor az áll, hogy nincs bizalmunk az élethez, valamiért mindig a rossztól tartunk. A stresszel szembeni ellenálló képesség összetevőinek kutatásakor megállapították, hogy azok az emberek, akik jól reagálnak a nehéz helyzetekben, alapvetően mindig bizalommal tekintenek a jövőbe, hisznek abban, hogy át tudnak menni a nehézségeken és helyt tudnak majd állni.
Hogyan tudjuk ezt megerősíteni magunkban, hogyha belőlünk ez hiányzik?
Sokat segíthet ilyenkor, hogyha meg tudunk állni és kicsit és távolabbról rá tudunk nézni arra az élethelyzetre amiben vagyunk. Ebben a szemléletváltásban egy kitűnő eszköz lehet a szupervízió. A szupervízió segíthet Neked abban, hogy mások segítségével más módon tekints rá a saját helyzetedre. Sokszor hajlamosak vagyunk belegabalyodni a saját gondolatainkba és az elmozdulásban nagy segítség lehet ilyenkor, ha meghalljuk, hogy más ugyanazt a helyzetet hogyan látja és mit tett ő, amikor hasonló helyzetben volt. Ezáltal könnyebben kimozdulhatsz abból a berögződött szemléletből, amiben addig voltál. Ez pedig hatással lesz arra is, ami történik veled, egyszerűen azért, mert már más módon fogod látni magadat és a körülményeidet is.

Forrás: Stocksnap

Zsuzsa azután vett részt egy szupervíziós csoportmunkában, miután eljött a munkahelyéről, ahol nem bírta már az állandó nyomást. Az egyik kollégája folyamatosan fúrta, a főnöke elégedetlen volt vele és közben otthon két pici gyerek várta minden este. Óriási kudarcnak élte meg a történteket. A szupervíziós csoportban viszont mások visszajelzéseit hallgatva megértette, hogy az akkori élethelyzetében egyszerre túl sok helyen kellett helytállnia, másrészt a helyzet kialakulásában számtalan rajta kívül álló tényező is szerepet játszott. Zsuzsában egycsapásra más megvilágításba került a történet, megértette, hogy a tőle telhető legtöbbet és legjobbat hozta ki a helyzetből, szinte már sikernek éli meg azóta, mindazt, ami történt vele…

Mit tehetsz még a negatív gondolatok ellen?

Ismerd fel és kapd el a negatív gondolatokat, még mielőtt leterítenének! Napunk során számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe amikor ér bennünket valamilyen hatás és mi egyből valami rosszra gondolunk. „Köhög egyet a gyerek, biztosan meg fog betegedni” „Még nem jött haza a férjem, biztos valami nagy baj történt.” Pedig, ha az élettapasztalatunkra néznénk, akkor nagy valószínűséggel sokkal többször történt velünk ilyen esetekben jó, mint rossz. Próbáld meg ezeket a gondolatokat elkapni és átfordítani még mielőtt elárasztanának. Bármilyen egyszerűnek is tűnik ez a kis gyakorlat, nem mindig olyan egyszerű megtenni ezt, ha már nagyon hozzászoktunk. Mégis próbáld meg, mert ha minél többször megteszed, annál inkább részeddé fog válni és kiderül, hogy igazából csak egy rossz szokásról volt szó, amit, ha akarsz, meg is tudsz változtatni. A kognitív pszichológiában gyakran alkalmazzák a gondolat naplót a negatív automatikus gondolatok átstrukturálására. A módszer szintén nagyon hatásos tud lenni és érdemes megpróbálni.

Ha mindezek után is úgy érzed, hogy Veled csak rossz történhet és semmi jó, azt javaslom, hogy kezdd el összegyűjteni, hogy melyek voltak azok az örömök és sikerek az életedben amire szívesen visszagondolsz. Meglátod, hogy hosszú a sor, sok olyan dolog van, amikért hálás lehetsz. Végigveheted azokat a szituációkat is, amiktől nagyon tartottál, de végül mégis jól jöttél ki belőlük. Mi segített ilyenkor Neked? Hogy tudtál fordítani a helyzeteden? Ha mindezeket számba veszed kiderülhet, hogy számos erőforrásod van, amire támaszkodhatsz és amiket nehéz helyzetekben mozgósíthatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.