Mennyire tudsz rugalmasan reagálni a változásokra?

Milyen a stresszel szembeni ellenálló képességed? Mennyire vagy reziliens?

Mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel akiket a nehéz helyzet inkább inspirál és valahogyan a hátrányból is mindig előnyt tudnak kovácsolni. Vannak, akik jól tűrik a stresszt, a munkahelyen a sok munkára, konfliktusokra és feszültségekre inkább pozitívan reagálnak, sőt akkor érzik igazán elemükben magukat, ha minden változik körülöttük. Másokat egy ugyanilyen helyzet teljesen összetör, a legkisebb változást is nehézségként élik meg, a nehéz helyzetre nem tudnak kihívásként tekinteni, inkább kilátástalannak látják azt és könnyen eluralkodik rajtuk a reménytelenség.

A változáshoz való rugalmas alkalmazkodási képességet, a stresszel szembeni ezt a fajta ellenálló képességet nevezik rezilienciának.

Forrás: Pixabay

Az emberek reakcióiban meglévő, az előzőekben említett különbségek miatt, kezdték el kutatni a témát a szakértők és keresni a választ arra a kérdésre, hogy vajon mi a titkuk a reziliens embereknek, milyen egyéb tulajdonságokkal és kompetenciákkal rendelkeznek, amivel mások nem. A kutatások során azonosították a rezilienciához szükséges kompetenciákat és a vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a többsége ezeknek a kompetenciáknak fejleszthető. Nem vagyunk tehát arra determinálva, hogy ha eddig nehézséget jelentett számunkra a változás és a stressz, akkor ezután is így maradjunk.

A hét kompetencia amit a kutatók azonosítottak, a következő:

1. Érzelmek felismerése és szabályozása – nem az érzelmek elnyomását jelenti, hanem az érzelmi reakcióink ismeretét, megértését és az erre való tudatos reagálási képességet.

2. Impulzus kontroll – azt a fajta megállásra, reflexióra való képességet jelenti, amikor az automatikus gondolatokra képes tudatosan reagálni valaki, más szavakkal nem zsigerből reagál egy érzelmileg terhelt helyzetre.

3. Realista optimizmus – olyan pozitív életszemlélet jelent ez az összetevő, ami átsegít minket a nehéz helyzeteken. Biztos, hogy találkoztunk már olyan emberrel aki mindig a legrosszabbra készül, de olyannal is aki képes a jóra számítani szinte minden a helyzetben, mert pozitív várakozása van, bizalommal tud a jövőbe nézni.

4. A rugalmas gondolkodás és perspektívaváltás képessége – a rugalmas gondolkodásmódú embereket nem gátolják a saját sémáik, hanem képesek arra, hogy meglássák a probléma valódi okát és szét tudják választani a feltételezéseket, a hiedelmeket és a valóságot.

5. Empátia – azt a képességet jelenti, amikor van rálátása, beleérző képessége valakinek a másik érzéseire vonatkozóan és képes nem csak a saját érzéseire fókuszálni egy érzelmileg terhelt helyzetben. Az empatikus emberek képesek azonosítani és kommunikálni is ezt a megfigyelést a másik felé, ami pozitívan hat a kapcsolataikra is.

6. Hit a cselekvési képességben – egy olyan személyes hatékonyságot jelent, ami meg tudja ragadni, látni a váratlan lehetőségeket és az új megoldási módokat egy szokatlan helyzetben

7. Nyitottság a külvilág felé – ebbe beletartozik a segítségkérésre való képesség, az hogy az ember elismeri, hogy támogatásra, információra van szüksége a másiktól. Ugyanakkor nem akarja elfedni a hibákat, de el tudja fogadni a hibázás lehetőségét is.

A kutatók egyöntetűen azt állítják, hogy ezek a képességek mind fejleszthetőek. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan.

A következő cikkben ezzel szeretnék részletesebben foglalkozni és ezen összetevők közül a szemléletváltásra fókuszálva, arra keresni a választ, hogyan válthatunk perspektívát egy nehéz helyzetben és milyen eszközök állnak ehhez a rendelkezésünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.