Nehézség vagy lehetőség?

Mindenkinek az életében vannak nehezebb időszakok, de nem mindannyian egyformán viseljük ezeket a helyzeteket. A reziliens emberek képesek a nehézségekben is a lehetőséget meglátni, hamar  át tudják egy pozitív keretbe helyezni azt, ami velük történik. Mások pedig szinte cselekvőképtelenné válnak ugyanabban a helyzetben, úgy érzik, hogy végleg kicsúszott a talaj a lábuk alól és mindennek vége.

Átéltél már Te is hasonlót? A következő cikkben, a reziliencia témakörében, most azzal szeretnék foglalkozni, hogy hogyan tudsz ezen változtatni.

Forrás: stockvault.net

Van egy zeller a kertünkben, amivel kapcsolatban az édesanyám azt tanácsolta a tél előtt, hogy vegyük ki a földből, mert úgysem fogja túlélni a telet, megfagy majd és tönkremegy. Nem volt időnk erre és nem is akartam ezzel foglalkozni, a zeller tehát egész télre ott maradt a földben. Eltelt az elmúlt évtized leghidegebb tele és a tavasz elején friss zöld hajtások bújtak ki a földből. Élénk, erős zöld, életerős hajtasok. Nemcsak kidugta a fejét a zeller, hanem egy hét alatt gyakorlatilag 20 cm-t nőtt, pár hét alatt 50 cm-es lett, most pedig már kb. 120-150 cm magas és úgy áll, mint a cövek. Micsoda megújuló erő van a természetben, erre minden tavasszal rácsodálkozom.

Az igazán csodálatos viszont az, hogy ez bennünk emberekben is megvan, bennünk is megvan ez a megújulásra való képesség és nem feltétlenül kell, hogy a nehézségek vagy akadályok tönkretegyenek minket. A zeller a föld alatt gondolhatta volna azt is, hogy feladja, “sötét van’ hideg van, egyedül vagyok, az egésznek semmi értelme és nem is látom, hogy bármi lehetne ebből, mindennek vége”. Ehelyett túlélte ezt az időszakot és a benne lévő megújulási erőt felhasználva újra szárba szökkent.

Arra jöttem rá, hogy nekünk is van választásunk egy helyzetben: vagy hagyjuk hogy a nehéz helyzet teljesen lenyomjon minket és feladjuk, vagy megpróbáljuk megkeresni magunkban azt a megújulásra való képességet ami ott van, megvan bennünk. Van választásunk, a remény vagy elkeseredettség, az önsajnálat vagy nagylelkűség, a kudarc vagy lehetőség között. Lehet, hogy ez azzal jár, hogy túl kell élni egy periódust és ez egy darabig nehéz, de ez nem a végleges állapotunk, Sőt a vége egyáltalán nem biztos, hogy negatív kimenetelű, hiszen lehet, hogy  a szárba szökkenés, és igazából egy pozitív változás vár ránk. Azok akik átmennek egy nehéz időszakon és a végén felállnak mind azt mondják, hogy erősebbek lettek, hogy olyan képességek erősödtek meg bennük amikkel előtte nem is rendelkeztek. Azt is sokszor hallottam már, hogy nem kívánjak vissza a személyiségüknek azt az állapotát, amiben a nehézség előtt voltak, pedig akkor akkor ideálisnak tűnt. Miért ne történhetne Veled is ugyanez, ne feledd, hogy ez választás kérdése.

Szeretnék most Nektek egy egyszerű coaching feladattal is segíteni ebben:

  • Gondold végig, hogy mik az erősségeid.
  • Most vedd számba, hogy mi az ezekből, ami segít Neked a nehézségeken való túljutásban.
  • Emlékezz vissza egy komoly nehézségre az életedben. Milyen új képességekre, erősségekre tettél szert a nehézséggel való megküzdés során?
  • Hogy viszonyulsz ehhez az új képességhez, mit jelent ez Neked?
A zeller…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.