Öngyilkos kapcsolatok – önmagunk megcsalása

A nagybetűs Nő nagybetűs Férfit keres. Mindketten a saját szerepüket élik egy kapcsolatban. A Nő nem akar irányítani mindent, a Férfi pedig nem lesz „rózsaszín mamuszpapucs”. A konzervatív minták nem veszítik érvényüket a modern kapcsolatokban sem. Azonban ezekhez a mintákhoz hozzátartozik az is, hogy a férfi lovag, aki igyekszik párja kedvében járni, a nő pedig kézben tartja az otthont, biztosítja a családi melegséget. A feladatkörök olykor ugyan keverednek, olykor a modern nő épít karriert, a férfi pedig időnként besegít a házimunkában, mégis az alapvető szerepek nem cserélődnek fel, hiszen a Férfi és a Nő társak.

Nagyon sok praktikát olvashatunk, hallhatunk, krémek, parfümök reklámjai hirdetik, hogy ha ezeket csináljuk, használjuk, igazi Nőkké válunk. Megyünk a tömeg után, és pont azt veszítjük el, ami igazán Nővé varázsolhat minket: az egyediségünket.

A nagybetűs Férfi is azonban nagybetűs Nőt keres…

Gyakran hallhatjuk kapcsolatokban, hogy „ő a másik felem”. Ez egy nagyon szépnek tűnő, ugyanakkor nagyon veszélyes mondat. Ezek szerint nem vagyunk egészek? Csak a másik által lehetünk teljesek? Ez a kijelentés titkon kimondja a társfüggőség létjogosultságát is a kapcsolatban, ami nagyon veszélyes abból a szempontból, hogy előirányozza a megalkuvó kapcsolatok létrejöttét. Egyre több kapcsolat marad fenn a közös gyerek, közös lakás, közös hitel miatt. Tulajdonképpen ekkor gyilkoljuk meg az igazi Nőt és a Férfit. Önmagunknak hazudunk, önmagunkat csaljuk meg, és még szerető sem kell hozzá.

Természetesen ezeket nem ismerjük be magunknak, magyarázzuk a bizonyítványunkat, majd inkább a gyerekekre, karrierre koncentrálunk, a munkába temetkezünk, esetleg valamilyen függőségbe menekülünk. Ha a gyerekek majd kirepülnek, elérjük a nyugdíjat, és már nem dolgozunk, vajon mihez kezdünk majd? Arról ábrándozunk, hogy mi lett volna, ha annak idején hű vagyok önmagamhoz? Ha annak idején meg merem hozni azt a döntést? Talán az élet, a körülmények áldozatának mondjuk magunkat, hiszen már nem tudjuk visszafordítani az időt.

Ha most lenne egy jövőbelátó varázsgömbünk, vajon tetszene, amit benne látunk? Most még nem késő hű lenni önmagunkhoz, és felfedezni az igazi Nőt és a Férfit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.