Seth Godin – Vágj bele!

Egy állásbörzén tartottam nagybevásárlást, élve a jó sok kedvezménnyel, amit a könyves stand kínált. Bevallom, ezt a könyvet a mottója miatt vettem meg, mely egybevágott azzal a filozófiával, amelyet magamban is érlelgetek jóideje, ez pedig így hangzik:

Nem az a cél, hogy megfeleljünk a világnak.
Olyanná kell tennünk, amilyennek látni szeretnénk.

 A könyv szerkezete számomra egy kicsit kusza, úgy tűnik, mintha a szerzőnek minden nap eszébe jutott volna egy kis szösszenet, aminek utólag címet adott, majd sorba rakta őket. Hogy ne zavarjon ez a fajta "szerkesztetlenség", én is így olvastam, minden nap csak egy kis porciót, vagy ha többet, akkor a nap különböző szakaszaiban, hogy legyen pár percem rajtuk rágódni.. mert van min!

Ahogy a könyv is sugallja, a lényeg a címben van: vágj bele, merj kezdeményezni, valami újat kitalálni ÉS végigcsinálni. Merthogy ötletelni mindenki tud, a megvalósításban viszont már a legtöbben elakadunk. Például amiatt, hogy azt hisszük, hogy ha nem valami rendkívülit és Nobel-díjat érdemlő jutott az eszünkbe, akkor bele sem érdemes fogni. Vagy addig ülünk egy gondolaton, amíg más meg nem valósítja, akire ráfogjuk, hogy biztosan szerencséje volt, vagy több pénze, ideje - melyek tudjuk jól, kényelmes kifogások.

A kezdeményezőképesség az, ami kiemel bennünket a tömegből, akár hétköznapi munkavállalók vagyunk, akár saját üzletet futtató vállalkozók. És tudom, saját bőrön tapasztalom, hogy ez sem könnyű, hisz hány olyan eset van, amikor elvetik az ötletünket, vagy meg sem hallgatnak és a kudarcok miatt szép lassan beállunk a sorba, aki parancsra vár, arra, hogy valaki megmondja neki, mit csináljon.

És itt jön a könyv, amely abban erősít meg, hogy akkor sem szabad feladni, és több apró írásban kifejti, hogy miért - például hogyan lehet erőt meríteni a kudarcból, mire jó a kísérletezés, hogy az élet olyan, mint egy berregő doboz, amit kitartóan nyomkodni kell, hogy megismerjük minden funkcióját, hogy nekünk kell magunknak megrajzolni a térképünket, ami alapján elindulunk, milyen ereje van a mozgósítási tőkének stb.

Több gondolatot nem lövök le, inkább olvasd el, ha úgy érzed egy helyben toporogsz.
​Indulj el és VÁGJ BELE! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.