Szerelem érzelmek nélkül – avagy tudunk-e igazán szeretni?

A mindennapokban gyakran találkozunk azzal a „jó tanáccsal”, hogy az érzelmeket nem szabad kimutatni, mert kiszolgáltatottá válunk, a másik pedig visszaél helyzetünkkel. Eszerint az emberek falakat emelnek maguk köré, és „érzelmi terminátorokként” igyekeznek kapcsolatokat kialakítani. Próbáltunk már valaha kesztyűben kiskutyát simogatni?

Megpróbáljuk védeni önmagunkat, de ezzel a jó dolgoktól is elhatároljuk szívünket. Olyan mintha örökké csak napszemüvegen keresztül néznénk a világot, kesztyűben simogatnánk állatot, sosem lépnénk mezítláb a fűre, mindentől csak megóvnánk magunkat. A túlzott védelem azt eredményezi, hogy immunrendszerünk legyengül, előbb-utóbb pedig betegek leszünk. Nos, ugyanez történik szívünkkel. Amellett, hogy érzelmi sivataggá válunk, érzelmi tapasztalataink lecsökkennek, nem tanulunk, nem fejlődünk, és egy kis csalódás hatására teljesen összeomolhatunk. Nem éljük át a dolgokat, szinte csak félig élünk.

A görög mitológiában az istenek irigyelté
k az embereket. Hogy miért? Ámbár nekik örök életük volt, az embereknek pedig csak egy, éppen ez a
múlandóság emelte életük eseményeit olyan jelentőssé. Mivel tudták, hogy halandóak, tiszta szívből szerettek, gyűlöltek, mindent teljességgel, szenvedéllyel éltek át. Ez tette az istenek szemében életüket irigylésre méltónak.

Most pedig mit teszünk tulajdonképpen? Istent játszunk életünk felett, és közben elfelejtünk igazán élni...
Azt mondják, az érzelmek kimutatása sebezhetővé tesz. Igen, de sosem tudhatjuk, ki elől védenénk meg érzelmeinket, ha eltitkolnánk őket.

A modern randizásnál napjainkban az a fontos, hogy minél kevésbé mutassunk érzelmeket, inkább legyünk közönyösek, írta egy amerikai író, Christopher Hudspeth egyik cikkében. De akkor mégis mi alapján teszünk különbséget azok között, akik tényleg nem érdeklődnek irántunk, illetve, akik csak azt mutatják? Ezek alapján ne csodálkozzunk, ha már az ismerkedés fázisában komoly nehézségekbe ütközik a fiatal. Továbbá ez az érzelmi működésmód kiváló tanítója a játszmáknak. Egyre több párkapcsolatot mérgeznek meg a kapcsolatgyilkos játszmák, ahol a kommunikáció két szinten zajlik: a felszínen és a felszín alatt. A probléma ezzel csupán az, hogy a két mondanivaló nem egyezik.

Lehet, hogy az érzelmek kimutatása sokszor fájdalmas, azonban így edződünk meg, megtanulunk kapcsolatokat kialakítani, fenntartani, lezárni. Őszinték leszünk önmagunkhoz, és párunkhoz egyaránt, ami pedig hosszútávon kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatot eredményez…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.