Szkeptikusból coaching-függő

Bevallom, az a fajta ember vagyok, aki szereti a dolgait maga intézni, nehezen kérek segítséget, épp ezért sok újdonságot kétkedve fogadok. Így voltam évekkel ezelőtt a coachinggal is. Eleinte nem volt más számomra, mint egy hangzatos amerikai módszer, mely jó marketinggel remek bevétel lehet a coachnak, de valójában nem sokat ér. Aztán ahogy egyre többször szembejött velem a téma, és elmélyedtem a módszertanában, arra a következtetésre jutottam, hogy ha a helyén van kezelve, egy nagyon is szuper módszerről van szó. (Helyén kezelés alatt azt értem, hogy tudod, milyen jellegű problémákkal fordulhatsz coach-hoz.)

Első alkalommal egy life coachnál kötöttem ki. Vele nem a hagyományos folyamaton megyünk végig, ha úgy tetszik minden alkalommal más a téma, rendhagyó mivolta ellenére azonban roppant hatékonynak érzem: minden alkalommal olyan gondolatokat kapok, melyek nemcsak a következő találkozóig vannak rám hatással, hanem tartósan; feltöltődve, optimistán látom a jövőm, jobban veszem az akadályokat.

Ennek a folyamatnak a sikerén felbuzdulva, amikor szakmai jellegű dilemma előtt álltam, már nem volt kérdés, hogy business coach-hoz fogok fordulni. Itt már felkészült voltam az első találkozó előtt, konkrét célokkal, megoldási verziókkal a fejemben ültem a skype-hoz (merthogy coaching így is lehetséges). Az eredményben itt sem csalódtam – a jól strukturált megbeszélés után ugyanolyan felszabadult voltam, mint a life coachingos „csevegések” után.

Hogy mit kaptam mindkét coachtól?
– értő figyelmet
– célirányos, sokszor meglehetősen „telibe találó” kérdéseket
– nyitottságot és maximális elfogadást
– szakértelmet (adott helyzetben segítséget nyújtó technikákat)
– azonnal hasznosítható tanácsokat
– inspiráló gondolatokat, melyek más megvilágításba helyezték az adott problémát
– tükröt, melyben objektíven láthattam önmagam és a cselekedeteimet
– bátorítást
– célirányosságot

Miért tudott hatékony lenni nálam a coaching mindkét esetben?

Akartam a változást, nem elégedtem meg azzal, hogy valakinek pénzért elpanaszolom a sirámaimat, hanem hatékony segítséget akartam ahhoz, hogy megtegyem a változáshoz szükséges lépéseket. Ha a konkrét megoldást nem is tudtam, tiszta képem volt arról, milyen lélekállapotot (szakmai kérdés esetén milyen kézzelfogható eredményt) szeretnék elérni. Nyitott voltam arra, hogy megosszam a problémám, és arra is, hogy segítséget kapjak.
És ami talán a legfontosabb: tisztában voltam azzal, hogy a problémám hátterében nem olyan jelenségek állnak, melyek mélyen még megoldásra várnak. Miért fontos ez? Ha visszatérő problémáid vannak, és bárhogy is próbálkozol kudarc lesz a vége, ott nem elég a coach. A coach a jelenre és a jövőre koncentrál, azonban vannak olyan eredetű problémák, melyek azért nem tudnak soha megoldódni sem a jelenben, sem a jövőben, mert olyan mély múltbéli blokkokkal nem sikerült még megküzdened, amelyek feldolgozásra várnak. Ideig-óráig tud segíteni a coach, de mindkettőtök munkája kudarcra van ítélve, ha ezeket a múltbéli blokkokat nem oldod fel – ebben pedig a pszichológus tud segíteni, nem a coach!

Neked miben tud segíteni a coach?
Íme néhány terület a teljesség igénye nélkül:
– egy-egy személyiségtípussal való folyamatos konfrontáció
– kiégés
– párkapcsolati konfliktusok
– munka és magánélet egyensúlyba hozása
– munkahely-váltás
– önérvényesítés
– karrier-építés vagy karrier váltás
– vezetői szerepkör
– változáskezelés
– vállalkozásfejlesztés
– stressz-kezelés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.