SZUPERVÍZIÓ

Milyen problémák esetén érdemes részt venni szupervíziós folyamatban?

Szakmai élettel kapcsolatos problémák feldolgozása, mint például kiégés, szakmai útkeresés, munkahelyi konfliktus, munkahelyi önfelvállalás, nemet mondás nehézsége a munkahelyen, krízishelyzetek, szervezeti átalakítások hatása az egyénre, ügyfelekkel való kapcsolattartás nehézségei, munka és magánélet összeegyeztetése stb

 

Mi a csoport-szupervízió?

Ahogy a nevéből is kiderül, olyan csoportos fejlesztő eszköz, melynek segítségével karban tarthatod, fejlesztheted a szakmai személyiséged és növelheted személyes szakmai hatékonyságod. Támogató légkörben beszélhetsz meg olyan munkahelyi eseteket, melyeket a kollégákkal, vagy a főnököddel nem szívesen osztanál meg. Lehet ez minden olyan szakmai helyzet, amin nem tudsz túllépni, vagy ami megnehezíti a mindennapjaidat.

A módszer segítségével lehetőséged van alaposan végiggondolni a problémádat, a szupervizor és a folyamatban részt vevő csoporttársak segítségével pedig nemcsak az önreflexiót gyakorolhatod, hanem más nézőpontból is rálátsz a konkrét szituációra.

Létezik egyéni-, csoport- és team szupervízió is. Míg csoport-szupervízió esetén különböző munkahelyekről, más-más pozícióból érkeznek a résztvevők, team szupervízió esetén egymással szoros munkakapcsolatban lévő, azonos munkahelyen dolgozók vesznek részt a folyamatban.
 

Ki az a szupervizor?

Szupervizori címet csak az viselhet, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és elvégezte valamelyik egyetem, vagy erre akkreditált intézmény másfél-két éves szupervizori képzését. A szupervizorok általában coachként, trénerként, pszichológusként vagy egyéb segítő területen is tevékenykedő szakemberek.

A szupervizor egy külső, pártatlan társ, aki a tanulás folyamatában végigkísér minden csoporttagot, meghallgatja őket, kérdez, tükröt tart és reflektál. Nem ad konkrét tanácsot, nem mondja meg kinek mit kellene tennie, hanem abban segíti a csoporttagokat, hogy mindenki a saját belső erőit felfedezve és mozgósítva, megtalálja a számára legjobb megoldást.

 

Hogy néz ki egy szuperviziós ülés?

Általában 5 maximum 7 fős csoportban dolgoztok, minden alkalommal más esetet beszéltek át a szupervizor segítségével.

A folyamat több alkalmas, melynek során egy ideiglenes közösséget hoztok létre, együtt fektetitek le a közös munka szabályait. Fontos az egyéni aktivitás, hisz minden csoporttagnak legalább egy alkalommal hoznia kell saját esetet.  A találkozókra megbeszélés szerint általában kéthetente kerül sor, egy alkalom 90 perces.

 

Mit NE várj a szupervíziótól?

Ez NEM csoportterápia, NEM coaching, NEM tanácsadás, tehát a cél NEM az, hogy mindenáron és ott helyben megoldjuk a problémádat. 

 

A szupervízió előnyei összefoglalva

+  Biztonságos, támogató környezetben beszélhetsz munkahelyi problémákról, anélkül, hogy tartanod kellene a kollégák vagy a főnököd rosszallásától, további konfliktusoktól. Itt őszinte lehetsz!
 
+   A szupervizor személyében a csoport kap egy profi moderátort, aki nemcsak a beszélgetés vezérfonalát tartja kordában, hanem változatos módszerekkel színesíti a találkozókat, segít kiépíteni a bizalmi légkört és támogatást nyújt az önreflexió és a visszajelzés gyakorlásához.
 
+   A csoportos forma előnye a több szem többet lát elv. Azaz ugyanarra a problémakörre egy alkalommal rögtön több féle reflexiót kapsz, így több szemszögből rálátsz a problémádra.
 
+ Folyamatosan élesben gyakorolhatod az asszertív kommunikációt mind a saját eseted megfogalmazásakor, mind a mások eseteire történő visszacsatoláskor.
 
+  Instant megoldások helyett elindulsz egy folyamaton, mely a gondolkodásmódod megváltoztatásához vezethet. A változás akkor következik be, ha Te magad is részese vagy.
 
+  Nem mondja meg Neked senki kívülről a „tutit”, az irányítás mindvégig a Te kezedben marad.

 

 

Szupervízió

NEM érdemes kipróbálnod a módszert, ha...

  • Nem érzed magad felkészültnek arra, hogy beszélni merj mások előtt a munkahelyi problémáidról, őszintén.
  • Nem vagy nyitott mások visszajelzéseire.
  • Kizárólag az instant megoldások érdekelnek, minimális energia befektetéssel.
  • Igazából nem akarod megoldani a problémád.

NEKED VALÓ a szupervízió, ha...

  •  Nem félsz csoportban megnyilatkozni.
  • Kíváncsi vagy olyanok véleményére, akik bár eltérő munkahelyi háttérből jönnek, mégis hasonló problémákkal küzdhetnek, mint Te.
  • Szeretnéd az asszertív kommunikációt gyakorolni.
  • Szeretnéd a probléma forrását és jelenlegi működésedet megérteni.
  • Eleged van már abból, hogy mindig kívülről mondja meg valaki a tutit.

TALÁLD MEG A HOZZÁD ILLŐ SZUPERVIZORT!