Tévhitek a coachingról

A coaching (ejtsd: kócsing) hazánkban is egyre népszerűbb fejlesztő eszköz, azonban még mindig kevesen veszik igénybe. Betudható ez annak, hogy az átlag magyar mentalitásnak nem része a segítségkérés, hiszen aki bevallottan pszichológushoz, vagy bármilyen más segítőhöz jár, arra rásütik, hogy mentálisan beteg (értsd: nincs ki a négy kereke).

Bár a coaching nem pszichoterápia, azaz kizárólag mentálisan egészséges ügyfelekre szabott módszer, mégis vannak kételyek a hasznosságát illetően.

  • ”Ja, ez az, amire csak a gazdagoknak futja.”
  • „Manapság már mindenki coach…”
  • „ Ugyan, mit tud egy coach tenni az életemmel, úgyis nekem kell megoldani a problémáimat!

Talán Te is hallottad már ezeket a reakciókat a coaching kapcsán.
Nézzük őket sorra, miért VAN valóságalapjuk!

TÉVHIT #1
”Ja, ez az, amire csak a gazdagoknak futja.”

A legtöbb ügyfél még mindig a vállalati vezetők köréből kerül ki, tehát van annak némi valóságalapja, hogy a tehetősebbeknek inkább telik coachingra. A külföldi székhellyel rendelkező cégeknél bevett szokás, hogy a vezetőik munkáját ezzel a módszerrel segítik, a munkavállalók szellemi edzésére azonban a legtöbb helyen már nem jut idő és energia.

Egy átlagos dolgozó tehát kénytelen magán úton coachot keresni magának, ami körültekintést, és anyagi tervezést is igényel. Míg egy vállalati executive coach elkér akár 35000 – 50000 Ft-ot egyetlen alkalomért (vagy csak egy óráért!), addig az átlagos munkavállalók számára nyújtott szolgáltatások már ennél jóval olcsóbban, 10000 – 15000 Ft- os áron is elérhetőek alkalmanként (ez a nagy átlag, találsz ennél olcsóbb és drágább tiszteletdíjat is).

A jó hír az, hogy számos coach tart karitatív célból adományos órákat is, itt egy-egy alkalom vehető csak ingyen igénybe, valamint egyre elterjedtebb, hogy a coachok tartanak ingyenes rövid „előbeszélgetést”, mely egy normál coaching alkalomnál jóval rövidebb ugyan, de arra kiváló, hogy eldönthesd, rá bízod-e magad az illető szakemberre. Amit érdemes figyelembe venni a coach kiválasztása során, hogy óradíjat számol-e az illető (és egy alkalom pontosan mennyi időt vesz igénybe), vagy alkalmankénti árat, illetve több, előre lekötött alkalom esetén van-e kedvezmény. Ha összeszámolod mennyi kaját dobsz ki az hűtőből havonta, mennyit költesz a megjelenésedre (ruházat, fodrász stb.), vagy szórakozásra, akkor mindjárt nem tűnik olyan soknak az alkalmankénti life-coach összeg, és nem mellesleg ilyenkor tényleg MAGADBA fektetsz be!

TÉVHIT #2
„Manapság már mindenki coach…”

A szkeptikusoknak igazuk van abban, hogy a coaching eléggé felkapott szakma lett az utóbbi években. Számtalan, mindenféle segítő szakmai előélet nélkül jelentek meg sorra olyan magukat coachnak nevező emberek, akik jó esetben elvégeztek egy pár hetes coaching tanfolyamot egy nevesincs iskolában. Szerencsére azonban van pár olyan képző intézet Magyarországon is, mely nevet szerzett magának a szakmában, nemcsak saját bizonyítványt adnak, hanem nemzetközileg, illetve hazai coaching szervezetek által is elismert képzést nyújtanak. Az itt végzett szakemberek nemcsak a coaching módszertanát sajátítják el, élesben is gyakorolniuk kell a mesterségüket, mielőtt képesítést szereznek, így olyan magabiztosságra és kompetenciákra tesznek szert, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hitelesek lehessenek ügyfeleik előtt. Mielőtt coachot válasz

tasz, mindenképp nézz utána, hol szerezte a képesítését! (A Női Pálya oldalon csak akkreditált intézményekben végzett szakembereket ajánlok Neked.)

TÉVHIT #3

„Ugyan, mit tud egy coach tenni az életemmel, úgyis nekem kell megoldani a problémáimat!”

Ami a probléma megoldás részét illeti, ebben is van igazság: az életed nagy kérdései akkor fognak megoldódni, ha TE teszel értük. A coaching paradoxonának is nevezik, hogy azoknak nyújt igazán segítséget, akik kellően motiváltak és elkötelezettek arra, hogy egyedül is megoldják a problémáikat, és nagy valószínűséggel egyedül is megtalálják a megoldást.

Akkor mégis mire kell a coach? Talán magad is tapasztaltad, hogy amíg magadban őröltél egy problémát, nehezen jutottál egyről a kettőre. Kellett egy könyv, egy baráti beszélgetés, egy inspiráló film, egy párbeszéd véletlen elkapása stb. ahhoz, hogy ki tudj lépni a saját gondolatkörödből, új megvilágításba kerüljön az adott téma és megtaláld az akkor épp legjobb megoldást.

Azonban ha ezek hiányoznak, és nem osztjuk meg a gondolatainkat másokkal, sok esetben a megoldatlan problémák a szőnyeg alá kerülnek. Vagy egyáltalán nem foglalkozunk velük, esetleg kitalálunk valamilyen jó kifogást, ami látszólag megoldás, vagy magyarázat lehet az adott helyzetre és azt gondoljuk ezzel minden meg is van oldva. Aztán amikor újra ugyanazzal a jelenséggel szembesülünk, akkor rájövünk, hogy mégsem így történt, ugyanott tartunk.

A coaching arra alkalmas, hogy egy olyan szakemberrel tudod megbeszélni a problémád, aki más szemmel néz rá, objektíven, és mind párbeszéd vezetésben, mind problémamegoldásban jóval hatékonyabb, mint a „megmondják a tutit” barátnőid.

Ha kell tükröt tart, ha kell módszereket alkalmazva vezet Téged a SAJÁT megoldásod felé.

Mivel a coaching maga egy folyamat, azaz több találkozót igényel, kénytelen vagy az adott problémával aktívan foglalkozni, nem tudod csak úgy a szőnyeg alá söpörni. Az eredmény pedig önmagáért beszél: sokkal gyorsabban találod meg a megoldást, mintha egyedül kínlódtál volna vele, miközben motivált és elkötelezett maradsz, elmúlik a bizonytalanság érzésed, és optimistán vágsz neki az előtted álló útnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.