A túlpörgés – van-e kiút a mókuskerékből?

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy miről ismerheted fel, ha belekerültél a túlpörgésbe. Most szeretnék néhány tippet adni Neked arra vonatkozóan, hogy hogyan léphetsz ki belőle.

Kezdjük a legfontosabbakkal:

Ismerd fel, hogy baj van!
Ha nem takargatunk egy problémát, hanem a nevén nevezzük és tenni akarunk ellene, akkor már jó úton vagyunk és biztos, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a számunkra ideális megoldást. Ha a környezeted többször jelezte már, hogy túlhajszolt vagy, vedd komolyan ezeket a figyelmeztetéseket. A túlpörgésbe gyakran észrevétlenül sodródunk bele és szinte a legvégsőkig ragaszkodhatunk ahhoz, hogy minden rendben van, urai vagyunk a helyzetnek. Mindeközben a szervezetünk és a lelkünk kezd teljesen kimerülni és ha nem teszünk ellene, előbb utóbb a testünk rákényszerít bennünket a pihenésre valamilyen betegséggel. Jobb, ha ezt megelőzöd.

Próbálj meg lazítani!
Akármilyen nehéznek tűnik, meg kell próbálni megállni és nem fekete-fehéren tekinteni az előttünk lévő feladatokra. Biztos, hogy mindennek vége, ha csak elég jól végezzük el vagy netalán nem időben fejezzük be a feladatainkat? Olyan nagy probléma, ha mégsem fejezzük be azt, amit a mai napra elterveztünk? Mielőtt belevágsz egy újabb tevékenységbe, gondold végig ezt, mert ez segíthet abban, hogy reálisabban szemléld a helyzetedet. Tarts szünetet a munkában, beszélgess bátran a kollégákkal, ülj be egy kávézóba, ha éppen kedved tartja, engedd meg magadnak a váratlan helyzeteket és ha az edzés után egy jó beszélgetésre kerül sor a büfében, ne állj ellene. Menj el moziba, táncolni, vásárolni, főzzetek közösen a barátaiddal valami finomat és társasozzatok egyet utána. Azt, hogy Téged mi tud igazán kimozdítani a mindennapokból, Neked kell megtalálni. Gondold át, mi az, ami a múltban, amikor ezt még meg tudtad tenni a legtöbbet segített. Egy jó könyv? Beszélgetés és hülyülés a barátnőkkel? Keresd meg ezt a rég elfelejtett dolgot és kezdd el újra rendszeresen csinálni.

Lassíts!
Ha valaki belesodródott már a túlpörgésben, ez a legnehezebb. A túlpörgés során ugyanis megszokjuk azt, hogy mindent gyorsan csinálunk és semmit nem tudunk már másképp csinálni. Kezdd el lassabban, elmélyültebben végezni a munkádat, egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Ne feledd, hogy a kreatív gondolatok igazából csak ilyen állapotban fognak jönni, hajszoltan biztos, hogy nem. Tarts szünetet a munkádban és, ha pihensz, akkor valóban tedd ezt, ülj le, vegyél elő egy jó könyvet, beszélgess a társaddal, merülj bele a játékba a gyerekekkel és felejtsd el a feladatlistádat.

Gazdálkodj okosan az időddel!
Ne felejtsd el, hogy néhány egyszerű időgazdálkodási megoldás is sokat segíthet. Próbáld meg fontossági sorrendbe szedni a feladataidat, elsősorban arra koncentrálj, ami igazán fontos. Bátran kérj segítséget, ha túl sok minden szerepel a listádon. Nem biztos, hogy mindent egyedül Neked kell megoldani, és biztos, hogy vannak olyan dolgok, amikben nyugodtan támaszkodhatsz másra is. Ami nem fontos, azt pedig hagyd ki, próbálj meg rugalmasabban hozzáállni a feladataidhoz.

Ismerd meg magad és védd a határaidat!
Nagyon fontos, hogy tudd, hogy hol van az a pont, amikor már nem szabad tovább hajszolnod magadat és nemet kell mondanod. Sokat segíthet, ha egy ilyen helyzetben mélyebbre ásol és megvizsgálod, hogy vajon mik azok a belső mozgatórugóid, amik miatt újra és újra belesodródsz a túlpörgésbe? Maximalizmus, perfekcionizmus vagy félelem a kudarctól? Lehet, hogy érdemes szakember segítségét kérned és beszélgetni erről. Ha az igazi okot megtalálod, akkor fogsz tudni ebből a helyzetből a legkönnyebben kikerülni, ráadásul legközelebb is el tudod majd kerülni.

Számolj le néhány sztereotípíával!
„A siker csakis a kemény munkának köszönhető”, „sportolni mindennap kell”, „egy jó anya mindennap leellenőrzi a gyerek házi feladatát és ő megy érte az iskolába”. Biztos, hogy ez igaz? Akik számodra példák ebben és jól csinálják a dolgokat, ők biztos, hogy kizárólag ezeket az elveket követik? Te mindig így érted el a sikereidet? Ha jobban belegondolsz, nem egyértelműek ezek a válaszok, egyáltalán nem biztos, hogy annyira ragaszkodnod kell bizonyos elvekhez, amikben eddig feltétlenül hittél.

Szeretném legközelebb is ezzel folytatni, mert azt tapasztaltam, hogy sokszor az okok még mélyebben húzódhatnak meg emögött. Ezentúl további gyakorlati tippet is szeretnék adni Neked arra vonatkozóan, hogy hogyan lassíthatsz.

Hurrysickness Help – blog
9 dolog, ami segít abban, hogy jobban gazdálkodj az időddel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.