Valentin-nap egy kicsit másképp – avagy a rózsaszín lufik és az önismeret

<a href="http://www.freepik.com/free-photo/couple-kissing-in-a-park-with-red-balloons-at-sunset_1035175.htm">Designed by Freepik</a>

Nagy vörös szívek a kirakatban, rózsaszín lufik, plüssök... Közeledik a Valentin-nap... Sokan tiltakoznak az ünnep ellen, mások izgatottan várják, készülődnek a meglepetések a szeretett kedvesnek. Vajon miért ennyire vegyes a megítélés? A Valentin-nap csak a párkapcsolatban élőknek lehet boldog?

Gyakran úgy gondolják az emberek, hogy ez egy diszkriminatív ünnep az egyedülállók számára, amely csak még jobban emlékezteti őket arra a társadalmi nyomásra, hogy egyedülállóként nem teljes az életük, és valamilyen úton-módon párra van szükségük.

Sokan úgy vélik, hogy fölösleges ünnepelni a Valentin-napot, hiszen az év többi napján is szeretjük kedvesünket... Ez így van, de akkor le kellene mondanunk az Anyák napjáról is, mert az év többi napján is szeretjük édesanyánkat?

Ahhoz hogy el tudjuk oszlatni a Valentin-nappal kapcsolatos vegyes érzelmeket, érdemes saját hozzáállásunkat felülvizsgálni. Akár párkapcsolatban élünk, akár még keressük kedvesünket, a február 14.-e egyaránt meghatározó ünnep lehet számunkra. A szerelmet ünnepeljük, ami mindenki életében egy fontos, vágyott állapot.

Ilyenkor érdemes számvetést tartanunk saját magunkkal, melynek során megvizsgáljuk, mi minden jót kaptunk már a szerelemtől életünkben. Mik voltak azok az élmények, amikért hálásak vagyunk, milyen dolgok tanítottak minket mélyebb önismeretre, vagy éppenséggel milyen hibákat ismertünk fel saját magunkban kapcsolataink során.

Fontos tisztáznunk önmagunkkal, hogy milyen értékek fontosak számunkra egy kapcsolatban, és mit tudunk mi magunk tenni, hogy ezek az értékek meg is jelenjenek, és alapvető mozgatói legyenek kapcsolatunknak. Ez az idő lehet az érzelmi nagytakarítás napja. Ha újév során fogadalmakat teszünk az elkövetkezendő évre, miért is ne tehetnénk elhatározásokat kapcsolatunk, érzelmi életünket illetően?

Ha párkapcsolatban élünk, érdemes megvizsgálni kapcsolatunkat is, mi az, ami jól működik, mi az, amit esetleg javítanunk kellene. Gyakran a szürke hétköznapok ellaposítják az egymással törődést, az érzelmi intenzitást.

A Valentin-nap lehet számunkra egyfajta emlékeztető, hogy törekedjünk tenni a kapcsolatunkért.

Nyilvánvalóan nem csupán ezen az egy napon kell törődnünk párunkkal, de időnként érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy csak rajtunk múlik, hogy behozzuk-e a varázslatot kapcsolatunkba vagy teret engedünk a hétköznapok színtelen világának...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.