Valóban 21 nap az a 21 nap?

Az a megállapítás, miszerint 21 nap elég bármilyen legfeljebb közepes bonyolultságú szokás kialakításához, megváltoztatásához, az egészen pontosan azt jelenti, hogy ha valami új tevékenységet (vagy egy régit, de új módon) 21 napon keresztül minden egyes nap megteszel, az szokásoddá válik. Van itt egy fontos kitétel: minden egyes nap. Abban a pillanatban, ha egyszer valamiért kimarad vagy módosul a tevékenység, kezdheted elölről számolni a 21 napot. Szóval az a bizonyos 21 nap csak akkor 21 nap, ha olyan mértékben felkészültél a változtatásra, hogy semmi nem tántoríthat el a megvalósításától.

Jó hírem van!

Azért van egy jó hírem! Ha eljutottál már addig, hogy jópár napig minden egyes nap megtetted, amit újonnan meg akartál tenni, akkor az egy nap kimaradás után sokkal könnyebb újra felvenni a fonalat. Csak egyet ne tegyél: ha kimarad egy nap, azt ne kudarcként fogd fel és ne add fel miatta a céljaid. Teljesen természetes, hogy eleinte a régi szokások, a régi beidegződések még gyakran felülírják az újat. Nem is az első pár napban várhatod ezt, amikor még nagyon lelkes vagy, hanem inkább a középső szakaszban (akár már a 4-5. naptól, de lehet, hogy csak a tizediktől, ez sok mindentől függ), amikor még beláthatatlanul messze van a vége, az, amikor már rutinná válik az, amire oda kellett    figyelned, amire emlékeztetned kellett magad, amiért addig keményen dolgoznod kellett.

Így számold a 21 napot!

Fontos, hogy ilyenkor dicsérd meg magad az előző napok sikereiért, emlékeztesd magad arra, hogy miért is kezdted el, amit elkezdtél, mi vele a célod, mi lesz általa jobb a jövőben és újra felidézheted az ezzel kapcsolatos érzéseidet is. Jó, ha azt is elmondod magadnak, hogy a kimaradt nap nem kudarc, pusztán az út része. Így lehetsz újra lelkes, mígnem egyszercsak meglesz az a 21 egybefüggő nap. Lehet, hogy 30 nap után, lehet, hogy 60 vagy 78, de biztosan előbb, mintha neki sem kezdesz.

Következőnek elmesélem a saját sztorim, mert hiszem, hogy nincs is jobb motiváció annál, mintha sorstársakra találunk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük